Technische Universiteit Delft

Optical data storage
door M&C

Promotie van dhr. F. Zijp: "Near-Field Optical Data Storage"

12 november 2007 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ing. F. Zijp | HBO-ingenieur in de natuurkunde, Nederland promotor | Prof.dr.ir. J.J.M. Braat (TNW)

Near-Field Optical Data Storage
De hoeveelheid data die kan worden opgeslagen op optische discs is begrensd door de optische resolutie van het uitleessysteem. Blu-ray Disc, een recente opvolger van de DVD, haalt met 25 GigaByte per laag nu de hoogste opslagcapaciteit op een commerciële optische disc. Blu-ray Disc is echter dicht genaderd tot fysische grenzen aan de resolutie in conventionele optische systemen waardoor het niet eenvoudig is om de data-dichtheid op een disc verder te vergroten.

In dit onderzoek, uitgevoerd bij Philips Research, zijn optische technieken en inzichten ontwikkeld om met behulp van een `Solid Immersion Lens' (SIL) de resolutie in een optische disc systeem te vergroten tot waarden die met conventionele lenzen onhaalbaar zijn. Een dergelijke hoge resolutie wordt echter alleen bereikt wanneer de disc zich bevindt in het nabije-veld van de lens, waarbij de luchtspleet tussen de lens en de disc veel kleiner is dan de golflengte van het gebruikte laser licht. Dit onderzoek laat zien hoe gevoelige optische signalen kunnen worden gebruikt om de onderlinge afstand en oriëntatie van de lens en een draaiende disc actief te regelen bij een luchtspleet grootte van 25 nanometer. Verder is de gefocusseerde lichtverdeling in de disc en het gereflecteerde licht in de pupil van de lens geanalyseerd. Daarnaast werd een formalisme ontwikkeld waarmee de aberraties als gevolg van het focusseren in een meer-laags structuur berekend kunnen worden. Twee verschillende lenzen werden ontworpen op basis van een SIL. Van deze ontwerpen zijn een aantal prototypes gemaakt en experimenteel gekarakteriseerd. Het praktische potentieel van optische data opslag met een SIL werd experimenteel aangetoond met deze lenzen in een experimentele optische disc recorderopstelling. Het onderzoek laat zien dat een data opslag capaciteit van 125 GigaByte (per laag) op een disc ter grote van een DVD praktisch haalbaar zou moeten zijn.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 25 oktober 2007