Technische Universiteit Delft

Sensormanagement
door M&C

Promotie van dhr. F. Bolderheij: "Adaptive sensor management"

12 november 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer F. Bolderheij | Master of Science in Design of Information Systems, Engeland
promotors | Prof.ir. P. van Genderen en prof.dr.ir. L.P. Ligthart (EWI)

Adaptive sensor management
De inzet van de sensoren aan boord van de schepen van de Koninklijke Marine vergt steeds meer kennis als gevolg van het feit dat deze schepen zijn uitgerust met zeer moderne sensoren die zeer nauwkeurige informatie kunnen leveren en vaak meerdere functies kunnen uitvoeren hetgeen echter gepaard gaat met complexe wijze van bediening. Een andere reden voor de toename van de vraag naar kennis wordt veroorzaakt door de veranderende wereldsituatie: de operatiegebieden van deze schepen zijn verschoven van de redelijk stabiele omgeving van de Atlantische Oceaan naar kustwateren, waar er vaak sprake is van druk scheepvaartverkeer en snel wijzigende geografische en meteorologische omstandigheden. Daarnaast heeft het slinkende defensiebudget geleid tot bemanningsreducties en een verminderde beschikbaarheid van opleidings- en trainingstijd, waardoor zowel de beschikbare kennis van een individuele gebruiker als de onderlinge synergie binnen teams van operationele gebruikers is afgenomen.

Binnen dit promotieonderzoek zijn zowel een nieuw, objectgeoriënteerd Command and Control (C2) als een sensormanagement concept ontwikkeld. Vanuit deze nieuwe concepten is er een rudimentair C2 systeem met geïntegreerde sensormanager ontworpen, dat in een simulatieomgeving in staat is gebleken een complexe Multi-Functie Radar autonoom in te zetten.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 25 oktober 2007