Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Dansen = gezond voor iedereen!

Staatssecretaris Bussemaker blij met rapport Dans als bewegingsvorm

Amsterdam, 23 oktober 2007

Vandaag heeft staatssecretaris Jet Bussemaker (Sport) twee rapporten in ontvangst genomen van Kunstfactor over het belang van dans voor beweging. Deze rapporten werden door Afrikaanse dansers overhandigd aan de staatssecretaris in het Theater Instituut Nederland te Amsterdam. Kunstfactor vroeg bij de overhandiging van de rapporten aan de staatssecretaris om Dans als een volwaardige bewegingsvorm mee te nemen, naast sport. Met Dans kunnen andere én meer doelgroepen worden gestimuleerd om te bewegen.

Uit onderzoek van TNO en TNS NIPO is gebleken dat dans een belangrijke bijdrage levert aan een gezonde levensstijl. Op verzoek van VWS heeft Kunstfactor Dans TNO laten onderzoeken wat de energetische belasting van dans is. TNS NIPO heeft daarnaast onderzocht wat de motieven zijn van mensen om te dansen. Uit beide onderzoeken komt duidelijk naar voren dat álle vormen van dans bijdragen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Dans is een makkelijke en toegankelijke manier van bewegen voor jong en oud. Een prettige bijkomstigheid is, dat mensen vooral voor hun plezier dansen.

Staatssecretaris Bussemaker was vanmiddag blij met deze resultaten. De staatssecretaris gaf in haar reactie op de rapporten aan dat sport - dans - een belangrijke plaats heeft gekregen in haar beleidsplan 2007- 2011. In de onlangs gepresenteerde beleidsnota Sport (VWS) wordt uitvoerig gesproken over het belang van Sport voor de samenleving. Met de resultaten van de onderzoeken kan dans als een volwaardige aanvulling op sport worden meegenomen.

Kunstfactor Dans zal op 12 november a.s. in Rotterdam, 22 november a.s. in Tilburg en op 12 december a.s. in Zwolle 3 bijeenkomsten organiseren om eveneens de resultaten te bespreken en met de aanwezigen verder praten over de mogelijkheden om dans, sport en onderwijs meer met elkaar te laten samenwerken.