Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 7 november 2007

Mantelzorgers in het zonnetje gezet

Zaterdag 10 november is het landelijke Mantelzorgdag. Iemand is mantelzorger als die persoon een partner, familielid, vriend of buur die hulp nodig heeft, intensief en langdurig verzorgt. In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is geregeld dat gemeenten mantelzorgers ondersteunen. Ook de gemeente Alkmaar zet zich voor hen in. Humanitas Steunpunt Mantelzorg zet de mantelzorgers aanstaande zaterdag in het zonnetje. Wethouder Wim van Veen opent deze Dag van de Mantelzorg.

Om mantelzorgers uit Noord-Kennemerland eens extra te verwennen, organiseert het Steunpunt Mantelzorg van Humanitas komende zaterdag een ontspannende middag waar de aanwezigen aan uiteenlopende activiteiten kunnen deelnemen.

Wim van Veen, wethouder Zorg, opent de Mantelzorgdag in wijkcentrum Mare Nostrum om 13.00 uur officieel. Van Veen: "De meeste mantelzorgers hebben nooit bewust gekozen voor een zorgtaak, maar werden geconfronteerd met de ziekte of handicap van een dierbare uit hun omgeving. Daarnaast hebben zij vaak nog een gezin of baan of volgen zij een opleiding. De tijd voor ontspanning komt meestal in het gedrang. Ik heb veel bewondering voor deze mensen en vind het belangrijk dat zij eens extra in het zonnetje worden gezet."

Gemeentelijk ondersteuning
De gemeente Alkmaar ondersteunt mantelzorgers op verschillende manieren. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de mantelzorger andere verplichtingen heeft. De gemeente regelt dan tijdelijke vervanging. Of de gemeente zorgt voor extra hulp in het huishouden als de mantelzorger daar niet aan toekomt. Een ander voorbeeld van gemeentelijke ondersteuning is het persoonsgebonden budget. Degene die zorg krijgt, kan zelf een bijdrage geven aan zijn hulpverlener via dit budget. Hiervoor kan degene die zorg nodig heeft terecht bij de gemeente Alkmaar.

Workshops en informatie
De middag staat in het teken van verschillende ontspannende en leerzame workshops, zoals stoelmassages, nordic walking, beeldhaiku's en sieraden maken, line dancing en schilderen. Daarnaast krijgen de aanwezigen informatie over alle facetten van mantelzorgondersteuning. Zo zijn er de familievertrouwenspersoon en de mantelzorgmakelaar. Deze laatste neemt alle voorkomende regeltaken die vaak bij mantelzorg komen kijken, kosteloos over.

Humanitas organiseert de Mantelzorgdag samen met onder meer het DOC (Dementie Onderzoek en Casemanagement)-team van Stichting Geriant, Actie Zorg, de Mantelzorgmakelaar en de familievertrouwenspersoon van GGZ.

Voor meer informatie kunnen mantelzorgers terecht bij Humanitas, telefoon 072-5407099, website www.humanitas.nl en www.mantelzorg-nk.nl. Ook op de website van de gemeente Alkmaar is meer informatie te vinden over mantelzorg: www.alkmaar.nl onder Inwoners / Zorg & Welzijn.