Mantelzorg werkt: debat over combinatie mantelzorg en werk

01/11/2007 14:09



Mezzo



Op 10 november discussiëren beleidsmakers en mantelzorgers in het Vakbondsmuseum in Amsterdam over de combinatie van mantelzorg en werk. Het debat is georganiseerd door Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg en Qidos. Ook Staatssecretaris Jet Bussemaker en vertegenwoordigers van CNV en VNO-NCW zullen hierbij aanwezig zijn. Aanleiding is de Dag van de Mantelzorg die dit jaar voor de tiende keer wordt georganiseerd op 10 november. Thema dit jaar is mantelzorg en werk.

De Dag van de Mantelzorg is bedoeld om alle 2,4 miljoen mantelzorgers in Nederland in het zonnetje te zetten. Op 200 plaatsen in het land worden door met name Steunpunten Mantelzorg activiteiten voor mantelzorgers georganiseerd, variërend van verwenactiviteiten tot informatieve bijeenkomsten. Veel actieplaatsen besteden daarbij ook aandacht aan het thema mantelzorg en werk. Op de website www.mezzo.nl staat een overzicht van alle actieplaatsen van de Dag van de Mantelzorg en de activiteiten die worden georganiseerd.

Dit jaar grijpt Mezzo de dag aan om aandacht te vragen voor werkende mantelzorgers. Een op de acht werknemers combineert een betaalde baan met de zorg voor een chronisch zieke of gehandicapte partner, kind, ouder, vriend of buur. En dat worden er steeds meer door de toenemende vergrijzing, de personeelstekorten in de zorg en doordat ouderen en zieken graag thuis willen blijven wonen. Vaak gaat die combinatie van werk en zorg goed, maar er zijn ook veel mantelzorgers die tegen problemen aanlopen. 40% van hen voelt zich matig tot zwaar overbelast. Eén op de 5 moet zelfs stoppen met werken of gaat (tijdelijk) minder werken. Problemen waar werkende mantelzorgers mee te maken krijgen zijn bijvoorbeeld onbegrip bij de werkgever en collega's, geen mogelijkheid om carrière te maken, ontoereikende verlofregelingen of onvoldoende mogelijkheden om de zorg over te dragen. Tijdens het debat op 10 november zullen deze onderwerpen aan bod komen.

Mezzo vindt dat mantelzorg te combineren moet zijn met een betaalde baan. Mantelzorgers krijgen daardoor immers inkomen, sociaal contact en een eigen leven. Dat betekent dat mantelzorgers, werkgevers, sociale partners en overheid hun verantwoording moeten nemen. Zo moeten werkgevers werken aan een mantelzorgvriendelijke organisatiecultuur, moet mantelzorg een vast onderwerp zijn binnen de CAO-besprekingen, en moet de vervangende zorg goed geregeld worden.

Zowel werkende mantelzorgers als werkgevers vinden op de website www.werkenmantelzorg.nl praktische tools om mantelzorg en werk te kunnen combineren.





http://www.mezzo.nl

http://www.demantelzorger.nl