Slow food, genot als deugd
AMSTERDAM, 20071030 -- Het Thijmgenootschap organiseert samen met het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen op zaterdag 10 november 2007 het symposium Voedsel en Globalisering. De grenzen in zicht. Het symposium vindt plaats in de Rode Hoed, Keizersgracht 102, te Amsterdam van 10.00 -16.30 uur. Meer informatie: www.ru.nl/voedsel
Consumenten staan dagelijks voor de keuzes tussen fast food en slow food, tussen fair trade en free trade, tussen wereldproducten en regionale producten.
Luca Consoli, onderzoeker aan het Heyendaal Instituut Nijmegen en universitair docent Wetenschap en samenleving aan de Radboud Universiteit Nijmegen, gaat tijdens dit symposium verder in op de slow food beweging. Deze beweging zet zich in voor lekker, puur en eerlijk eten. Zonder haast maar met aandacht voor smaak, milieu en gemeenschap. Consoli stelt dat slow food bij uitstek het product is van een welvarende Westerse maatschappij die zich kan permitteren om eetplezier en smaak als doelen op zichzelf te beschouwen. Slow food producten zijn nicheverschijnselen zowel economisch als in productiezin. Ambachtelijke en oorspronkelijke productiewijzen zijn niet noodzakelijk duurzaam of milieuvriendelijk. Consoli beschouwt de grootste verdienste van Slow Food (waarvan hij een enthousiast aanhanger is) juist het herwaarderen van smaak en eetplezier als doel op zichzelf zonder in de valkuil te trappen van een in zichzelf gekeerde vorm van smaakdecadentie en, op deze manier, het verheffen van eetplezier tot een "deugd" in de morele zin van het woord.
Het symposium probeert antwoorden te vinden op vragen als: kan de aarde de wereldbevolking nog wel blijven voeden? Of zijn de grenzen van voedselvoorziening bijna bereikt? Welke stappen kan de internationale politiek zetten op weg naar een effectief voedselbeleid, dat zorgt voor eerlijke verdeling en verantwoorde productie van voedsel? En wat is de verantwoordelijkheid van de consumenten?
Meer informatie: www.ru.nl/voedsel
Soeterbeeck Programma