Socialistische Partij

Snel maatregelen in gehandicaptensector nodig

10-11-2007 * Deze week verscheen een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de gehandicaptensector. In de helft van de instellingen is de zorg onder de maat en in circa een kwart zelfs bar slecht. De oorzaken zijn volgens de inspectie de personeelstekorten en onvoldoende goed opgeleid personeel.

SP-Kamerlid Rosita van Gijlswijk: "De resultaten van het onderzoek verrassen mij niet, we hebben zelf in een half jaar tijd 328 klachten op ons meldpunt binnengekregen. Die klachten gaan vooral over te hoge werkdruk in de gehandicaptensector, bezuinigingen, verschraling van de zorg en de enorme bureaucratie. Zo kreeg ik een melding van een werknemer die zoveel tijd kwijt is aan de bureaucratie in de zorg dat er geen tijd meer is om met een bewoner een bloemetje voor moederdag te kopen."

Van Gijlswijk benadrukt dat het kabinet snel maatregelen moet nemen. "De menselijke maat moet weer terug in de zorg. De gigantische fusies en reorganisaties van de afgelopen jaren hebben gezorgd voor veel onrust onder het personeel en de managers zijn nog verder van de werkvloer af komen staan. Die ontwikkeling moet gekeerd worden", aldus Van Gijlswijk.

Van Gijlswijk: "Staatssecretaris Bussemaker onderneemt vooral actie op de enorme personeelstekorten en ze wil de opleidingen verbeteren. Dat is een prima zaak. Toch zullen we de effecten daarvan pas op lange termijn merken. Bussemaker zal ook snel maatregelen moeten nemen om de bureaucratie te verminderen, de bezuinigingen terug te draaien, de veiligheid van bewoners te verbeteren en het personeel bij te scholen. Daar lang mee wachten is absoluut niet verantwoord".

De SP zal tijdens de begrotingsbehandeling volgende week voorstellen af te zien van de voorgenomen bezuinigingen op de sector.