Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Datum: 10 november 2007

Kunstenares Lilian Luiten biedt gemeente Dinkelland schilderij aan

Al enige tijd hing in het nieuwe gemeentehuis bij de protocolingang een schilderij, goed ingepakt, onttrokken aan nieuwsgierige blikken. Op zaterdag 10 november is dit kunstwerk officieel aangeboden aan de gemeente Dinkelland door kunstenares Lilian Luiten uit Ootmarsum.

Toelichting
Tijdens de open dag in het nieuwe gemeentehuis bood Lilian Luiten een zeer bijzonder schilderij aan aan de gemeente Dinkelland. Burgemeester Willeme nam het namens het gemeentebestuur het zeer dankbaar in ontvangst.

Burgemeester Willeme: 'we zijn zeer trots dat dit prachtige kunstwerk een plek heeft gekregen in het nieuwe gemeentehuis. Lilian Luiten heeft een prachtig doek geschilderd dat een verrijking is voor het nieuwe gemeentehuis. Het schilderij is schitterend en de symboliek erachter maakt het nog bijzonderder. Wij danken mevrouw Luiten voor dit fantastische geschenk.'

Lilian Luiten, Carmen 2007
Alles rondom dit schilderij grijpt terug naar die avond in augustus toen op het kerkplein in Ootmarsum de opera Carmen van Georges Bizet werd opgevoerd. Het doek heet dan ook 'Lilian Luiten, Carmen 2007. Deze opera heeft niet alleen indruk gemaakt op de vele bezoekers, maar is voor Lilian Luiten de inspiratie geweest om dit prachtige doek te schilderen.

De opera Carmen was het hoogtepunt in de carrière van Bizet. Dit kwam vooral door de effecten, de Spaanse muziek, het dramatische en temperamentvolle spel. Lilian Luiten werd getroffen door de opera Carmen; door het maximale gebruik van de muziek, de sterke karaktertekening en het drama. Al deze kenmerken heeft zij overgebracht naar dit schilderij.

Lilian Luiten: 'het schilderij is een momentum, het grijpt terug naar de eerste openlucht opera in Ootmarsum. Het staat voor mij symbool voor inspiratie en bouwen aan een reputatie. Met de organisatie van de opvoering van deze opera in Ootmarsum heeft de gemeente Dinkelland ambitie laten zien en daar sta ik helemaal achter. Met dit doek laat ik zien dat ik het initiatief om Dinkelland te profileren met kunst en muziek steun.'

Over Lilian
Er is al veel over Lilian Luiten geschreven. Sinds de jaren '70 is ze beeldend kunstenaar en ze exposeerde in binnen- en buitenland. Sinds 1995 exposeert ze in haar eigen galerie in Ootmarsum. De volgende karakteristieken beschrijven Lilian en haar werk het beste: zinderende expressie, uitbundig, spontaan, bezieling. Zelf zegt ze: 'ik laat me door niets beperken. Ik kies voor de instelling van de wereldreiziger voor de vertaling van stemmingsmomenten, fascinaties en affiniteiten. Kunst is emotie, bindt mensen, zet aan tot inspiratie, schept rust in hectiek en chaos.'


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met team communicatie, Birgit Boode op telefoonnummer 0541-854100 of b.boode@dinkelland.nl.


---- --