Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Stortvloed aan ideeën voor Haags Huis van de Democratie

DEN HAAG, 9 november - Heimelijk hadden ze er misschien op gehoopt, de bestuurders van de stichting Huis van de Democratie: een zak geld die uitzicht biedt op de komst van een feitelijk Huis van de Democratie in Den Haag. Maar de stichting moet nog even geduld oefenen. Op een minisymposium, vrijdagmiddag 9 november, regende het ideeën en sympathiebetuigingen. De rijksoverheid en de stad Den Haag, de beoogde geldschieters, houden de kaarten echter nog even tegen de borst.

Onder de oppervlakte beweegt er op dit moment van alles rond het Huis van de Democratie. Nadat minister Ter Horst zich in oktober positief uitliet over het idee, hebben de gemeente Den Haag en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gezamenlijk een visiedocument laten opstellen. Dat stuk schetst een lijn voor de toekomstige ontwikkeling van het Huis van de Democratie. Nu is het rapport nog vertrouwelijk, maar iedereen die betrokken is bij het Huis van de Democratie kijkt met spanning uit naar de komende behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken.

De bezoekers van het symposium van de stichting Huis van de Democratie lieten zich daardoor niet ontmoedigen. In de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer kwam een stortvloed van ideeën los. Van Arthur Docters van Leeuwen bijvoorbeeld, de oud-bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, die zich van meet af aan voorstander betoonde. "Wat betekent het als er geen democratie is? Onze kinderen weten het niet, en wij zijn het vergeten", hield Docters van Leeuwen zijn toehoorders voor. "Je zou dus in het Huis van de Democratie een fictief beeld kunnen schetsen van Nederland als een eenpartijstaat. Maar het huis zou ook de plek kunnen zijn voor oefeningen in democratische besluitvorming. Hèt decor voor bedrijfsuitjes; dat is eens wat anders dan kanovaren of abseilen."

'Naturalis van de politiek'

Jouke de Vries, hoogleraar bestuurskunde en wetenschappelijk directeur van de Campus Den Haag van de Leidse universiteit, ziet het Huis van de Democratie voor zich als 'het Naturalis van de politiek'. De sleutel van het succes van Naturalis zit hem volgens De Vries in de combinatie van klassieke museumelementen en moderne interactie. "Ik ben steeds verbaasd hoe druk het daar is", zei hij, verwijzend naar het Leidse natuurmuseum. "Terwijl het toch om opgedroogde planten en dode beesten gaat".

Ook in het Huis van de Democratie ligt de sleutel in een combinatie van traditie en techniek, denkt De Vries, in de vorm van spelen en computersimulaties. "Zodat je als speler een steeds hoger level van democratie kunt bereiken."

Wim van Krimpen, directeur van het Gemeentemuseum, houdt niet van wachten. Hij liet enkele maanden terug het bureau AA Architecten een schets maken hoe het onderkomen van het Huis van de Democratie er uit zou kunnen zien. Die tekening had hij tijdens het symposium bij zich. Hij omschreef het ontwerp voor een gebouw op de hoek van Kalvermarkt en Spui als 'een soort Big Mac'. Op de verschillende verdiepingen zou het volgens Van Krimpen onderdak moeten bieden aan onder meer de parlementaire sociëteit Nieuwspoort, het Huis van de Democratie, een jongerenparlement, een kunsthal met ruimte voor wisselexposities en nog twee musea: eentje voor mode en een voor muziek. "Elke politicus moet daar elke dag verplicht een half uur rondlopen. Maar een Huis van de Democratie alleen is niet genoeg om een groot publiek te trekken."

Van Krimpen pleitte ervoor de culturele sector hoe dan ook bij de verdere uitwerking van het idee te betrekken. "Die kan op korte termijn komen met een sterk concept. Laten we er nu over stemmen, dan kunnen we morgen beginnen."

'Amateuristisch'

Tweede-Kamerleden Jan Schinkelshoek (CDA) en Pierre Heijnen (PvdA), die zich van meet af aan sterk maakten voor het Huis van de Democratie, zien er 'een democratische opdracht' in dat het parlement zijn bezoekers goed ontvangt. Nu ontbreekt dat er aan. Heijnen laakte de 'amateuristische manier' waarop scholieren nu op en rond het Binnenhof worden ontvangen. Schinkelshoek: "Iedere jongere moet hier, voordat hij de eerste gaat stemmen, een keer zien wat hij kan aanrichten, en wat hij kan uitrichten."

In de loop van de middag kwamen tientallen ideeën los voor de invulling van het Huis van de Democratie. Velen daarvan vinden een plekje in een toekomstig nieuw gebouw op de hoek van Kalvermarkt en Spui. Dat is een perspectief waar velen likkebaardend naar uitzien, burgemeester Deetman van Den Haag - 'we gaan ervoor!' - voorop.

De op het oog meest reële perspectieven voor de korte termijn kwamen misschien wel van Rein Zunderdorp, secretaris van het Forum voor Democratische Ontwikkeling, en van Nel van Dijk, directeur van het Instituut voor Publiek en Politiek. Zunderdorp: "Ik ben erg voor gewoon beginnen, desnoods in een kraakpand. Het zou jammer zijn als we na een lange aanloop nemen met als resultaat een afgekeurde sprong." Van Dijk: "Zo snel mogelijk de bestaande activiteiten bundelen en de vlag 'Huis van de Democratie' erop."

Noot voor de redactie,