Gemeente Tiel


Onrust over ganzen

Het bericht dat de gemeente ganzen, die verblijven in de buurt van zorgflat 'De Batouwe' en het Inundatiekanaal, (af)vangt en verplaatst naar een zorgboerderij, heeft onder veel bewoners van de zorgflat en andere omwonenden voor onrust gezorgd. Velen voelen zich betrokken bij het wel en wee van de ganzen en vinden het jammer als ze moeten verdwijnen. Er zijn ook omwonenden die juist blij zijn als de ganzen vertrekken, omdat ze (geluids-)overlast bezorgen en de omgeving vervuilen. De gemeente heeft daarom in samenspraak met de Dierenbescherming naar een compromis gezocht. De dieren worden verplaatst naar het LIngeWaalpark in Passewaaij.

De gemeente is van mening, dat de ganzen niet bij de flatgebouwen kunnen blijven. Ze lopen op straat, wat zorgt voor verkeersonveilige situaties en filevorming. Ook vervuilen ze de voetpaden, de grasstroken en de gazons. Om (enigszins) tegemoet te komen aan de wensen van de omwonenden, is in overleg met de Dierenbescherming besloten de ganzen te verplaatsen naar het LingeWaalpark in Passewaaij. Dit park is op loopafstand te bereiken. De ganzen lopen daar niemand in de weg, er is geen autoverkeer in de buurt, er is een grote vijver waar de ganzen naar hartelust kunnen zwemmen en er is voldoende natuurlijk voedsel te vinden. Om ervoor te zorgen dat de ganzen daar ook blijven, zet de gemeente samen met de Dierenbescherming voor de komende winter een bijvoerprogramma op.

Er wordt nog bekeken of alle ganzen naar het LingeWaalpark verhuizen. In verband met de grootte en de samenstelling van de groep is het wellicht nodig een deel elders onder te brengen. In ieder geval worden er, in overleg met de Dierenbescherming, maatregelen getroffen, zodat de groep die in het LingeWaalpark wordt 'gehuisvest' zich niet ongecontroleerd kan uitbreiden.

De drie ganzen, die voor overlast zorgen in winkels bij de Santwijckse Poort, worden wel afgevangen en naar een zorgboerderij gebracht.

Laatst bijgewerkt: 09 november 2007