Socialistische Partij

SP: centrale examens voor het MBO


03-11-2007 * Het MBO dient centrale en landelijke examens te krijgen voor de kennisvakken. Dat heeft SP-Kamerlid Jasper van Dijk bepleit in een debat met staatssecretaris Van Bijsterveld. Hij wil dat studenten die een MBO-opleiding op niveau 4 volgen, examen doen op Havo-niveau voor Nederlands, Engels en mogelijk ook rekenen en wiskunde.

Van Dijk: 'Betrouwbare en vergelijkbare examens zijn nodig voor het niveau van het MBO-diploma. Onlangs werd bekend dat het leesniveau van de MBO- studenten zeer gebrekkig is. Als deze studenten naar het HBO of naar de Pabo willen, dan moet het niveau op orde zijn.' Voor de beroepsvakken kunnen gestandaardiseerde examens komen. Dan weten we dat de bakker en de metselaar uit Groningen dezelfde kwaliteit levert als die uit Zeeland.

Ondanks een Kamermeerderheid voor dit voorstel, wil Van Bijsterveld eerst een onderzoek afwachten dat begin 2008 naar buiten komt. Van Dijk: 'Dat is vreemd. De vorige minister Van der Hoeven heeft vorig jaar al laten weten dat zij landelijke examens wil invoeren. Dat is nota bene een partijgenoot.'

Het lage niveau van de kennisvakken van MBO-ers is een algemeen probleem bij de doorstroom van het MBO naar het HBO. Het komt steeds vaker voor dat HBO-ers afkomstig uit het MBO algemene vaardigheden missen die Havisten wel hebben. Toch mogen ze drempelloos doorstromen. Van Dijk: 'Het niveau van de aankomende studenten voor bijvoorbeeld de Pabo en de lerarenopleiding (HBO) is al jaren te laag.'

De ROC's organiseren hun examens tot nu toe zelf. Er zijn geen landelijke examens die de kwaliteit van het onderwijs garanderen. MBO-studenten kunnen na een HBO- propedeuse toegang krijgen tot de universiteit zonder dat de kennisachterstand is bijgespijkerd.