Pijnacker-Nootdorp


Datum 6 november 2007

Gemeentelijke onderscheiding

Burgemeester drs. F.H. Buddenberg reikt op vrijdag 9 november een gemeentelijke onderscheiding uit -en de daarbij behorende draagspeld en oorkonde- aan de heer J. de Hoog.

De heer De Hoog heeft zich langdurig voor de gemeenschap van Pijnacker-Nootdorp ingezet, zowel op het gebied van de land- en tuinbouw als op het maatschappelijk vlak. De heer de Hoog heeft zich door praktijkervaring bijzonder bekwaam gemaakt op het gebied van de teelttechnieken, waar hij (inter)nationale bekendheid mee verwierf. Hij is een stuwende kracht binnen de Tuinbouwstudieclub Pijnacker die via kennisuitwisseling en ontmoeting tot doel heeft om het niveau van de lokale tuinbouw te bevorderen. Door blikverruimende tuinbouw-studiereizen naar het buitenland krijgt men zo een beter inzicht in de positie op de mondiale markt. Baanbrekende nieuwe ontwikkelingen van de teelt op kunstmatige substraten zijn op deze wijze geïntroduceerd. Bij het realiseren van nieuwe tuinbouwgebieden in de gemeente en het reconstrueren en moderniseren van oude gebieden is de heer De Hoog nauw betrokken geweest. In het verlengde van het land- en tuinbouwwerk is de heer De Hoog ook bij LTO Noord Glaskracht afdeling Oostland op veel gebieden actief, onder andere als adviseur van het bestuur. Ook is hij al 10 jaar voorzitter van de FrisKom een organisatie die voor de prijsbelangen van de komkommerkwekers opkomt.
Daarnaast schrijft de heer De Hoog al 40 jaar lang artikelen over de tuinbouw in allerlei vakbladen en schrijft hij columns in Telstar, waar hij op laagdrempelige wijze aandacht vraagt voor de ontwikkelingen in de tuinbouw en de betekenis hiervan voor onze plaatselijke gemeenschap. De heer De Hoog heeft veel bestuursfuncties bekleed o.a. bij het Hoogheemraadschap Delfland. De invloed van waterkwaliteit- en kwantiteit en waterbeheersing in het woongebied gaan hem aan het hart en ook nu nog voert hij als hij schouwmeester controles uit voor een goed waterbeheer in de omgeving. Ook was hij een betrokken bestuurder bij het Drinkwaterbedrijf De Tien Gemeenten, de voorganger van het huidige Duinwaterbedrijf Zuid Holland. Naast deze tuinbouwactiviteiten is de heer De Hoog 8 jaar lang gemeenteraadslid geweest voor het CDA, is hij ruim achttien jaar voorzitter geweest van de zondagschool van de Hervormde Kerk Delfgauw en is hij medeoprichter geweest van het Oranjecomité Delfgauw, waar hij jarenlang voorzitter van is geweest. Verder is hij actief in het ouderenwerk in Pijnacker-Nootdorp onder andere als bestuurslid van het woonzorgcentrum 't Hofland en anno 2007 is hij nog steeds betrokken bij de Stichting Vrienden van het Hofland.