Ingezonden persbericht


Persbericht

LET OP: EMBARGO TOT ZATERDAG 10 NOVEMBER 15.00 uur

Utrecht , 9 november 2007

Schat van Caesar wint verkiezing

's Hertogenbosch - Het leidsterteam van kinderdagverblijf Schat van Caesar uit Utrecht is 'Leidsterteam van het jaar 2007'. Uit meer dan vierhonderd aanmeldingen en vijftien nominaties zijn drie leidsterteams als prijswinnaars gekozen: Dino Reeshof uit Tilburg, Sara uit Den Haag en Schat van Caesar uit Utrecht. De drie teams kregen ieder een prijzenpakket van Little Tikes ter waarde van ¤ 1.250,-. Het team van Schat van Caesar kreeg bovendien de Ezeltje Prik Bokaal en mag zich dus 'Leidsterteam van het jaar 2007' noemen.

De prijsuitreiking vond zaterdag 10 november onder grote belangstelling plaats op de KindVak-beurs in 's Hertogenbosch. "Wat we zien is dat alle aangemelde leidsterteams heel actief zijn. Ze organiseren echt van alles", stelt juryvoorzitter Marinske Riethorst. "Het team van Schat van Caesar excelleert wat ons betreft op het klimaat dat ze scheppen. Alle kinderen kennen alle leidsters en alle leidsters kennen alle kinderen. Ze vallen bijzonder op door de sterke atmosfeer van veiligheid en vertrouwen. De kleinschaligheid van de opvang draagt daar zeker aan bij." De prijs 'Leidsterteam van het Jaar' wordt georganiseerd door het blad Ezeltje Prik, dat verspreid wordt onder 2.650 kinderdagverblijven in Nederland. De verkiezing werd dit jaar voor de tweede keer gehouden. Uit onderzoek dat Ezeltje Prik door onderzoeksbureau Motivaction liet uitvoeren, blijkt dat kinderen gemiddeld 2,5 dag per week naar het kinderdagverblijf gaan. Ouders stellen strenge eisen aan de kwaliteit van de opvang, ze zijn kritischer dan ooit. Maar minstens zo belangrijk is dat kinderen het naar hun zin hebben en dat zij zich thuis voelen op het kinderdagverblijf. "Dat gevoel is moeilijk in woorden te vangen", stelt Riethorst die tevens hoofdredacteur van Ezeltje Prik is, "maar uit de vele inzendingen blijkt overduidelijk dat er heel veel waardering is voor de kinderdagverblijven." Een aantal citaten over de winnaars van de verkiezing van dit jaar onderstreept dit:

Over Dino Reeshof in Tilburg:
"We hebben de afgelopen jaren al heel wat kinderdagverblijven gezien en zijn dus echt een kritische klant. Maar hier is het gezellig voor de kinderen en de ouders."

Over Sara:
"Je kind wordt door het team niet alleen maar 'opgevangen', maar leert ook een heleboel."

Over Schat van Caesar:
"Niets is een probleem. Er wordt ingespeeld op bijzonderheden en wensen van ouders. Borstvoeding uit een beker, katoenen luiers als ouders dat willen en aandacht voor lastige slapers." "Het is een echt team: ze zijn er voor elkaar in goede en minder goede tijden. Dit werd heel duidelijk na het overlijden van één van de leidsters."

De jury heeft de teams beoordeeld op volgende criteria:
* Teamspirit (sfeer, warmte, gevoel, plezier, verbondenheid)
* Flexibiliteit van het team (overwerken, meedenken met ouders)
* Communicatie met ouders (persoonlijk contact, inlevingsvermogen)
* Stabiliteit van het team (organisatie, langdurige werkrelatie, dezelfde leidsters)
* Het omgaan van het team met bijzondere situaties (bij tegenslag, als een kind extra zorg nodig blijkt te hebben)

De vijftien finalisten beantwoordden alle aan deze punten, waarbij de drie uiteindelijke winnaars eruit springen. Naast de hoofdredacteur van Ezeltje Prik, bestaat de jury uit vertegenwoordigers van vijf organisaties die verbonden zijn met de kinderopvang: MOgroep (branche kinderopvang), ABVAKABO FNV, FCB Dienstverlenen in Arbeidsmarktvraagstukken, NIZW jeugd, en BOinK, Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht