Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Meppel, 22 oktober 2007

Symposium Ketenzorg bij Downsyndroom

Stichting Downsyndroom houdt op zaterdag 10 november aanstaande in Beekbergen een symposium over een samenhangende visie op de begeleiding van mensen met Downsyndroom: Ketenzorg. Goede begeleiding en zorg voor mensen met Downsyndroom zijn cruciaal voor hun ontwikkeling en hun kwaliteit van bestaan. Verschillende schakels daarin, te leveren door verschillende personen/instanties, horen naadloos op elkaar aan te sluiten, vanuit een samenhangende visie. `Van Wieg tot Werk en Wonen'. Dat is Ketenzorg. De SDS streeft ernaar een zo compleet mogelijk op elkaar aansluitend informatiepakket beschikbaar te hebben om ouders en professionals te tonen hoe het zou moeten.
Onderdelen van deze Ketenzorg zijn Early Intervention (een zeer efficiënte methode van vroegtijdige stimulering van de ontwikkeling), talrijke vormen van ondersteuning in onderwijssituaties en de voorbereiding op arbeid, vrije tijd en wonen, met parallel hieraan de medische begeleiding van jong tot oud. Ketenzorg, in de visie van de SDS op te vatten als `Continuous Intervention', staat voor een levensloop overspannende begeleiding van mensen met Downsyndroom. Het symposium wordt gehouden in het kader van de Week van de Chronisch Zieken (9-15 november).

Belangrijke, positieve ontwikkelingen op medisch, onderwijskundig en maatschappelijk gebied voor mensen met Downsyndroom maken het meer dan ooit noodzakelijk om tot zo'n samenhangende visie te komen. Medisch gezien hebben kinderen met Downsyndroom alle kans op een optimale begeleiding, maar het blijft noodzakelijk de voorlichting hierover alle aandacht te geven. In het onderwijs aan kinderen met Downsyndroom worden op sommige scholen geweldige resultaten geboekt, maar het onderwijsveld moet in den brede nog bewust worden gemaakt van het feit dat mensen met Downsyndroom gemiddeld veel meer kunnen leren dan tot voor kort werd aangenomen. En de maatschappelijke positie van mensen met Downsyndroom is in de afgelopen decennia weliswaar verbeterd, maar het beeld in de samenleving als geheel is nog weinig positief. Al met al is er alle reden om te stellen dat mensen met Downsyndroom zich nog veel beter kunnen ontwikkelen en nog veel beter kunnen integreren in de samenleving dan nu het geval is.

NL12 PSTB 0001 6517 23

NL40 RABO 0367 1084 45

BTW nr. NL0085.93.528.B.01 KvK Zwolle 41024149

Stichting Downsyndroom www.downsyndroom.nl

Het SDS-symposium Ketenzorg wordt gehouden in Parc Spelderholt in Beekbergen. Sprekers zijn drie topdeskundigen van Stichting Downsyndroom: kinderarts Roel Borstlap, onderwijsdeskundige Gert de Graaf en Early Intervention-medewerker Manja van Oudenallen. Zij hebben hun sporen op hun specifieke vakgebied ruimschoots verdiend.
Parc Spelderholt is een prachtige, centraal gelegen locatie. Niet alleen ingericht voor congressen, maar ook en vooral op integratie van mensen met een functiebeperking in de samenleving, en daarom bijzonder geschikt voor dit symposium.

SDS-symposium Ketenzorg bij Downsyndroom: van Wieg tot Werk en Wonen. Datum: 10 november 2007
Tijd: 10.00-16.00 uur
Plaats: Theaterzaal Parc Spelderholt, Spelderholt 9, 7361 DA Beekbergen. Prijs: 50, donateurs SDS en studenten 25. Als bijzondere surprise ontvangen de deelnemers een exemplaar van de film 'Mirte' op dvd, een indrukwekkend voorbeeld van samenhangende begeleiding uit de praktijk.
Aanmeldingen en verdere informatie: bureau van de SDS, tel. 0522 281337, of mail bureau@downsyndroom.nl

Wij vragen u vriendelijk ruim aandacht aan dit symposium in uw medium te geven. Voor vragen en verdere informatie kunt u contact opnemen met de SDS via bovengenoemde kanalen.

Met vriendelijke groet,
Rob Goor
Stichting Downsyndroom (SDS)
Mobiel +31 (0)6 13239788
e-mail robgoor@downsyndroom.nl
internet www.downsyndroom.nl

Stichting Downsyndroom
Hoogeveenseweg 38 Gebouw U 7943 KA Meppel t (0522) 281337 f (0522) 281799 info@downsyndroom.nl www.downsyndroom.nl


---- --