LTO Noord


Kalverliefde en boerenland prachtige woorden

âBoerenlandâ, vindt hoofdredacteur Wiebe Dijkstra van Nieuwe Oogst het mooiste agrarische woord dat er bestaat. Land waarop boeren gewassen en producten verbouwen, land waar koeien, schapen en paarden een plek hebben. Het woord boerenland geeft hem een prettig gevoel, als burger die graag op het platteland wandelt of fietst, als consument die graag verse producten van boer en tuinder gebruikt en ook nog eens als boerenzoon die terugdenkt aan de tijd die hij als kind op het land doorbracht.
Zijn collega Ko Jille kiest voor âkalverliefdeâ. ,,Het woord roept bij mij positieve gevoelens op. Het zegt iets goeds over onze veehouderij. Wat meer sympathie voor de sector kan geen kwaad. Misschien helpen kalverliefdes daaraan mee.â
Wat vindt u het mooiste woord? Nieuwe Oogst nodigt lezers uit hun mooiste woord (mag ook in dialect) voorzien van een korte toelichting, te mailen naar hetmooistewoord@ltonoord.nl. De uiterste inzenddatum is maandag 3 december. In de kersteditie van Nieuwe Oogst van 22 december maken we bekend welke vijf woorden de jury, onder voorzitterschap van taaldeskundige Wim Daniëls, de mooiste vindt. De inzenders van deze woorden krijgen als beloning het boekje âHondsdraf. Waar komen onze woorden vandaanâ, geschreven door Neerlandicus Nicoline van der Sijs.

Nieuwe Oogst, zaterdag 10 november 2007