Politie participeert in grootschalige integrale verkeerscontrole A270

Nuenen, 10-11-2007 o Vrijdagnacht 9 november 2007 is er een grootschalige, integrale verkeerscontrole gehouden op de A270 (de zogenaamde Helmondweg) in Nuenen van 22.00-04.00 uur. Het was een multidisciplinaire controle.

Resultaten
Bij de verkeerscontrole werden 14 personen aangehouden door de politie.

* Vijf personen werden aangehouden omdat ze gedronken hadden. Van een van hen werd het rijbewijs ingevorderd.
* Een man werd aangehouden omdat hij zich niet kon identificeren
* Een vrouw werd aangehouden omdat zij zich niet kon identificeren en een auto bestuurde zonder geldig rijbewijs.
* Een man werd aangehouden omdat hij niet voldeed aan een bevel tot vordering. Hij had en woordenwisseling met een Inspecteur van Verkeer- en Waterstaat en weigerde te vertrekken toen een agent dat vorderde.

* Van een man werd een bloedproef afgenomen omdat hij drugs had gebruikt terwijl hij een auto bestuurde. Hij werd eveneens aangehouden.

* Een man werd aangehouden omdat hij geen identiteitsbewijs bij zich had, een valse naam opgaf en niet in het bezit bleek te zijn van een geldig rijbewijs terwijl hij een auto bestuurde.
* Vier personen kregen een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Van een van hen werd het rijbewijs ingevorderd.
* Een bestuurder werd aangehouden omdat hij reed met een ongeldig rijbewijs. Zijn auto is in beslag genomen.

* Een 27-jarige man uit Best en een 26-jarige man uit Eindhoven werden aangehouden bij de controle. In hun auto vond de politie twee messen. Ze hadden beiden ook diverse boetes en vonnissen openstaan. De twee zijn ingesloten voor verder onderzoek.
* Een man werd aangehouden omdat hij weigerde mee te werken aan een blaastest. Hij kon zich ook niet legitimeren en is overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

* Er werden verder door de Politie bekeuringen uitgeschreven voor het rijden zonder rijbewijs, een te hoge snelheid, het niet dragen van een helm en het niet kunnen tonen van een kentekenbewijs.

Door de belastingdienst werden enkele voertuigen in beslag genomen en een bedrag van enkele duizenden euros aan openstaande bedragen ontvangen.
De douane constateerde zes maal een overtreding van de wet BPM en schreef een proces-verbaal uit voor het rijden op rode diesel. De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) schreef een proces-verbaal uit voor een overtreding van het Arbeidstijdenbesluit plus rijverbod. En een proces-verbaal in het kader van de wet personenvervoer.

Doel
Door de grootschalige aanpak worden weggebruikers zich bewust van het belang van veilig gedrag in het verkeer. Handhaving van de wetgeving levert ook een bijdrage in het terugdringen van het aantal doden en gewonden. De gezamenlijke werkwijze door verschillende handhavings-disciplines zorgt voor een grote pakkans. Niet alleen op het gebied van verkeersveiligheid, maar ook op het gebied van drugsaanpak, verboden wapenbezit, veelplegers en bijvoorbeeld openstaande belastingzaken.

100% controle
Iedere bestuurder komend vanuit Eindhoven richting Helmond is op parkeerplaats Vaarle gecontroleerd. Een blaastest was hierbij een vast onderdeel van de controle, maar ook het natrekken van het kenteken de zogeheten Catch-Ken. Openstaande boetes, rij- en kentekenpapieren die niet in orde zijn, een veelpleger die nog een straf moet uitzitten, een gestolen kentekenplaat, het komt direct in beeld. De douane controleert op relevante belastingwetgeving en brandstoffen en zocht met speurhonden naar drugs en sigaretten. Ook andere belastingambtenaren werkten mee door controles op Inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting enz.
De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft het bijzondere personenvervoer gecontroleerd, de aanwezige Vreemdelingenpolitie controleerde zaken m.b.t. vreemdelingenwetgeving.

Samenwerking
Deze controle is georganiseerd door Politie Geldrop-Mierlo-Nuenen in samenwerking met andere afdelingen van Politie Brabant Zuid-Oost, Korps Landelijke Politie Diensten, Justitie, Koninklijke Marechaussee, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Douane, Belastingdienst, Provincie Noord-Brabant en Brandweer. In totaal hebben er ruim negentig handhavers actief gecontroleerd.