Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 10 november

Fryslân, 10-11-2007 o Politieberichten van vrijdag 9 november 07.00 uur t/m zaterdag 10 november 11.00 uur

Leeuwarden: zes aanhoudingen na drugsactie
De politie heeft donderdagmiddag op de handel in harddrugs gecontroleerd op het Wilhelminaplein. De reden was dat diverse winkeliers hadden geklaagd dat er veelvuldig in de nabijheid van hun winkels werd gedeald door een grote, voornamelijk Afrikaanse, groep. Na het aanhouden van een koper van drugs heeft de politie negen mensen gecontroleerd. Bij een 25-jarige inwoner van Heerenveen werden 16 bolletjes cocaïne aangetroffen. De man is in verzekering gesteld. Bij een 20-jarige inwoner van Balk werd 85 XTC-pillen aangetroffen. Bij een 19-jarige inwoner van Sneek werden 30 XTC-pillen aangetroffen en drie bolletjes cocaïne. Bij een 41-jarige inwoner van Sint Annaparochie werden vier bolletjes heroïne gevonden, een mes en een bolletje cocaïne. Tegen deze laatste drie verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Een 36-jarige inwoner van Leeuwarden bleek nog 35 dagen te moeten zitten, hij is aangehouden en ingesloten. Tegen een 23-jarige man, zonder vast woon- of verblijfplaats, is proces-verbaal opgemaakt. Hij had een mes bij zich. De andere drie hadden niets bij zich. De politie heeft acht agenten ingezet en heeft met deze actie in ieder geval de groep in beeld. Ook zal de politie dit soort acties blijven uitvoeren. Het in grote mate aanwezige publiek reageerde positief op de acties van de politie.

Oldeberkoop: diefstal van vier autos
De politie onderzoekt de diefstal van vier autos uit een showroom van een garage aan de Wolvegasterweg. De diefstal is gepleegd tussen donderdag 18.00 uur en vrijdagochtend. Men kwam binnen door een kanteldeur te forceren. Gestolen zijn een Ford Transit (27 BB VK), een blauwe Volvo S80 (03 HG PX), een grijze Ford Focus (59 JG KN) en een blauwe Ford Focus (90 DJ LD). Aangifte is gedaan dor een 45-jarige inwoner van Oranjewoud. De schade wordt op enkele tienduizenden euros geschat. De politie heeft de zaak in onderzoek, zo is reeds een technisch onderzoek verricht.

Blije: inbraak boerderij
De politie onderzoekt de inbraak in een boerderij aan de
Ljouwerterdyk. De inbraak is gepleegd in de nacht van donderdag op vrijdag. De boerderij wordt op dit moment verbouwd. Vanuit de schuur zijn diverse grote apparaten en gereedschappen, zoals een kettingzaag, elektrisch gereedschap en twee compressoren, gestolen. Ook een zit- en grasmaaier zijn gestolen. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoner van Ferwert.

Leeuwarden: inbraak winkel
De politie onderzoekt de diefstal van goederen uit een parfumeriezaak aan de Nieuwestad. Vrijdag om 09.50 uur stapt een man de winkel binnen met een plastic zak. Hij haalt een aantal goederen nog niet bekend welke uit een schap, doet ze in de plastic zak en gaat er onmiddellijk op een fiets vandoor. De hele diefstal heeft slechts enkele seconden geduurd. Aangifte is gedaan door een 35-jarige inwoner van Leeuwarden.

Ureterp: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagochtend een aanrijding afgehandeld aan de Butewei. Een 62-jarige automobilist uit Drachten reed op de Opperhaudmare, in de richting van Oosterwolde. Een 25-jarige automobiliste uit Franeker reed op de Butewei, komend uit de richting van Beetsterzwaag. De vrouw is vermoedelijk met hoge snelheid en zonder goed uit te kijken de kruising opgereden. De automobilist uit Drachten zag ineens een auto verschijnen en werd vol in de flank geraakt. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd en kwamen in de berm terecht. Het dak van de auto van de vrouw is kapot geknipt. De vrouw is daarna met letsel aan de heup overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Ook de inwoner van Drachten is, met nekklachten, overgebracht naar het ziekenhuis Nij Smellinghe.

Sneek: getuigenoproep na brandstichting
De politie onderzoekt de brandstichting van een aantal coniferen bij de tuin van een pand aan de Olde Ee. Donderdag 8 november om 16.00 uur werden de toppen van vier hoge coniferen in brand gestoken. Het bovenste gedeelte, circa een meter, brandde af. Even daarvoor had een getuige twee jongetjes van circa 11 jaar gezien. Toen hij de jongens zag reageerden deze terughoudend. De brandweer heeft de brand geblust. Graag komt de politie in contact met nog meer getuigen of met de twee jongetjes. Dit kan via het algemene nummer van politie Fryslân op 0900 8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800 7000.

Augsbuurt: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding afgehandeld op de Hesseweg. Een 35-jarige automobiliste uit Visvliet stak de kruising over op het moment dat een 61-jarige automobilist uit Waaxens ook op de kruising reed. De twee hadden elkaar niet gezien. De auto van de vrouw uit Visvliet raakte de zij- en voorkant van de andere auto, die daarna ook nog tegen een lichtmast botst. De autos raakten zwaar beschadigd en zijn afgesleept. De inwoner van Waaxens is voor de zekerheid, met pijn aan zijn borst, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Het 4-jarige zoontje van de vrouw uit Visvliet had iets scherps tegen zijn hoofd gekregen. Hierdoor liep hij een snee in de wang op. Nadat de politie de jongen een Good Bear, die standaard in politieautos aanwezig is, had gegeven was de pijn bijna over.

Rottum: controle bij wegwerkzaamheden
De politie heeft vrijdagochtend een half uur gecontroleerd op de geslotenverklaring bij wegwerkzaamheden op de Binnendyk. Dit naar aanleiding van klachten van wegwerkers. Vier automobilisten zijn bekeurd. De meesten verklaarden dat ze geen zin hadden om om te rijden. De politie zal er binnenkort weer controleren.

Schiermonnikoog: inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Heereweg. De inbraak is gepleegd tussen dinsdag en vrijdagmiddag. Een ruit is geforceerd en vervolgens zijn een radio, afstandsbediening en twee boxen gestolen. Aangifte is gedaan door een 50-jarige inwoonster van Schiermonnikoog.

Dokkum: verdachte tweemaal aangehouden op een middag
De politie heeft vrijdagmiddag een 57-jarige inwoner van Oosternijkerk aangehouden voor winkeldiefstal en rijden onder invloed. De man had in een winkel aan de Hantumerweg twee pakken melk gestolen. Hij had deze gestopt in een zak waarin twee flessen sterke drank zaten, die hij wel had betaald. Winkelpersoneel had deze acties gezien en belde de politie om aangifte te doen. Deze heeft de man vervolgens aangehouden. Hij zat toen in zijn auto met draaiende motor. Hierop is de verdachte overgebracht naar het bureau. Hier bleek dat de man zijn rijbewijs ongeldig was sinds mei 2005. Aan de man is duidelijk medegedeeld dat hij niet meer mocht rijden. Nadat de man het bureau had verlaten ging hij naar zijn auto en ging toch weer rijden. De politie hield de man echter in de gaten en op de Metslawiersterweg is hij gecontroleerd. Hierop is de man opnieuw naar het bureau gebracht, in eerste instantie voor het rijden zonder rijbewijs. Ook bleek hij te hebben gedronken: hij blies 500 ug/l. Hierop kreeg de man een rijverbod van zeven uur. De auto is door de politie in beslag genomen. De man is dus op een middag tweemaal aangehouden: voor winkeldiefstal en het rijden met een ongeldig rijbewijs en het rijden onder invloed.

Wyns: aanrijding met letsel
De politie kreeg vrijdagmiddag de melding van een auto te water in een sloot langs Bartlehiem. Politie, ambulance en brandweer zijn daarop onmiddellijk ter plaatse gegaan. In de sloot werd een auto aangetroffen, met een 45-jarige inwoonster van Burdaard op het dak. De vrouw verleende eerste hulp, zij hield het hoofd van de bestuurder boven water. In de auto zat een 37-jarige inwoner van Wyns, deze hing via het passagiersraam uit de auto. De brandweer heeft het slachtoffer uit de auto gehaald. Waarna hij, per ambulance, met een gebroken sleutelbeen en een paar gekneusde ribben, is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Het slachtoffer verklaarde dat hij had moeten uitwijken voor een tegenligger, in de berm raakte en vervolgens te water. De vrouw die hulp had verleend was nat en koud en is door de politie thuisgebracht.

Leeuwarden: verkeerscontrole
De politie heeft vrijdagavond met vijf agenten een verkeerscontrole gehouden op diverse plaatsen in de stad. Het weer was slecht, toch reden nog 13 automobilisten (meer dan 25 km per uur in de bebouwde kom, meer dan 30 km te snel buiten de bebouwde kom) te snel. Driemaal werd bekeurd voor het voeren van een mistlamp, viermaal voor een inrijdverbod, 15 maal voor fietsen zonder licht, tweemaal voor het rijden zonder rijbewijs, eenmaal voor het rijden door rood licht en eenmaal voor onnodig claxonneren.

Harkema: bromfietser zonder helm onder invloed
De politie heeft zaterdagochtend een 17-jarige bromfietser uit Drogeham betrapt op het rijden onder invloed. De man werd gecontroleerd op de Warmoltsstrjitte. Hij viel op omdat hij zeer snel reed. Ook droeg de man geen helm. Op het bureau blies hij 380 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Ook voor het niet dragen van de helm kreeg de bromfietser een bekeuring.

Drachten: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zaterdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 51-jarige automobilist uit Drachten. De man werd gecontroleerd op de De Meent. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 865 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook het rijbewijs van de man kon daarop worden ingevorderd.

Heerenveen: auto in beslag genomen wegens rijden zonder rijbewijs De politie heeft zaterdagochtend de auto in beslag genomen van een 25-jarige automobilist uit Leeuwarden. De man werd gecontroleerd op de Gaasterlandlaan. De auto bleek niet verzekerd te zijn en was ook niet APK gekeurd. Tevens bleek de bestuurder niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Omdat de man al diverse keren is betrapt op het rijden zonder rijbewijs is zijn auto in beslag genomen. In de auto werden nog een zakje speed en een wikkel cocaïne aangetroffen.

Munnekeburen: inbraak sportcomplex
De politie onderzoekt een inbraak in een sportcomplex aan de Grindweg. Men kwam binnen door een raam te vernielen. Vervolgens is het hele complex doorzocht, waarbij diverse deuren zijn vernield. Uiteindelijk is een geldbedrag gestolen. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. Aangifte is gedaan door een 52-jarige inwoner van Scherpenzeel.

Harlingen: voorwerp op rijbaan, getuigenoproep
De politie heeft vrijdag 9 november omstreeks 21.10 uur een aanrijding afgehandeld op de Rijksweg N31, tussen de Koningsbrug en de Rijksweg A31. Een automobiliste uit Harlingen (leeftijd onbekend) reed over de N31 richting Koningsbrug. Op het wegdek lag een voorwerp dat niet ontweken kon worden, omdat er een tegenligger aankwam. De auto reed tegen het voorwerp, waardoor de voorbumper werd vernield. Het voorwerp zou een bak kunnen zijn waarin dieren worden vervoerd, het zou ook een koelbox geweest kunnen zijn. Het voorwerp werd niet gevonden. Graag komt de politie in contact met degene die het voorwerp koelbox of dierenbak heeft verloren. Dit kan via het algemene nummer van politie Fryslân, telefoon 0900 8844.

.