Hulpverleningsdienst Groningen


Ontruiming bejaardenflat door grote brand


Gepubliceerd: 10 november 2007, 11:16

Om even over half vier vannacht werd een uitslaande brand gemeld aan de Hoofdstraat in Tolbert. Gezien de meldingen werd gelijk opgeschaald naar middelbrand. Er bleek een loods te branden waarin vijf oude autos gerestaureerd werden . Gezien de ligging van de loods werd er snel opgeschaald naar grote brand. De brandweer concentreerde zich op het voorkomen van overslag van de brand naar de naastgelegen bejaardenflat ( de Oldenbertflat) en twee woningen. De bejaarde bewoners van de flat moesten uit voorzorg hun woningen verlaten. Veertien zijn overgebracht naar een verzorgingscentrum in Leek (Vredewold). Twee bewoners zijn vervoerd door een ambulance. De andere bewoners zijn door een taxibedrijf naar het verzorgingscentrum gebracht. De andere bewoners zijn door familie opgehaald. De brandweer heeft weten te voorkomen dat de brand oversloeg en kon na ruim een uur het sein brandmeestergeven maar is nog geruime tijd bezig geweest met het nablussen. Tijdens de brand is er asbest vrijgekomen. De asbestdeeltjes liggen rond de loods. De bewoners van de omliggende woningen zijn door de gemeente Leek geïnformeerd over de brand en dat een gespecialiseerd bedrijf de asbestdeeltjes vandaag nog gaat opruimen.
In de loop van de middag kunnen de bewoners van de bejaardenflat weer terug naar huis.
De loods is volledig verwoest. De nog overeind staande muren worden vandaag nog neergehaald om verdere schade te voorkomen. De vijf gerestaureerde autos, waaronder twee oude vrachtwagens zijn eveneens verloren gegaan.
De technische recherche van de Regiopolitie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. Er zijn geen gewonden gevallen.