BOVAG

10-11-2007
BOVAG: geef extra BTW-inkomsten door hogere brandstofprijs terug aan weggebruiker

De overheid kan dit jaar rekenen op tenminste 59 miljoen euro extra aan BTW-inkomsten op brandstof. Door de gestegen brandstofprijs stijgt ook de BTW-opbrengst. BOVAG pleit er voor om die meeropbrengst terug te geven aan de consument en transportsector. Dat kan door de aangekondigde accijnsverhoging op diesel en LPG te verlagen en de jaarlijkse accijnsindexatie achterwege te laten.

Momenteel gaat 61,5 procent van de verkoopprijs van een liter Euro loodvrij benzine naar de schatkist. Dat percentage gaat de komende anderhalf jaar verder omhoog naar 62,9 procent. Bij diesel is het nu 50,7 procent, een percentage dat zal stijgen naar 53,6. BOVAG heeft becijferd dat door de autonome prijsstijging van brandstof (ingegeven door hogere olieprijzen op de wereldmarkt), de overheid zon 60 miljoen euro extra aan BTW-inkomsten tegemoet kan zien over heel 2007. Dat is extra zuur wanneer je in ogenschouw neemt dat er voor 2008 een dieselaccijnsverhoging van 3 cent op stapel staat en voor LPG 1,5 cent.
Daarom pleit BOVAG ervoor de hogere BTW-opbrengst terug te geven aan de consument en transportsector. Dat kan enerzijds door de aangekondigde accijnsverhogingen voor LPG en diesel af te blazen en anderzijds door de jaarlijks prijsindexatie op 1 januari achterwege te laten. Dat laatste heeft de overheid in het verleden vaker gedaan bij forse stijging van de brandstofprijs.

Halverwege 1971 kostte een liter super 30,77 eurocent en een liter diesel 10,39 eurocent. In 2000 was dat opgelopen naar 119,03 eurocent (voor Euro loodvrij), respectievelijk 78,10 eurocent. Vandaag is de gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 152,5 eurocent, en voor een liter diesel 123,9 eurocent (bron: unitedconsumers.nl).

BOVAG stuurt dezer dagen aan alle bij BOVAG aangesloten tankstations actieposters waarop staat aangegeven hoe de literprijs aan de pomp is opgebouwd: 63% van de prijs van een liter Euro95 vloeit naar de schatkist in de vorm van accijns en BTW. De posters zijn bedoeld om het bewustzijn van de consument over de opbouw van de literprijs te vergroten. De actie maakt deel uit van de campagne Stop Bos, waarin Rijdend Nederland strijdt tegen de 500 miljoen extra belasting die weggebruikers vanaf 2008 voor hun kiezen krijgen. De automobilist krijgt voor die 500 miljoen extra belasting weinig terug in de vorm van vermindering van files of een schoner milieu. Komende week zijn de autobelastingen aan de orde in de Tweede Kamer als het Belastingplan 2008 wordt besproken.

Rijdend Nederland is een coalitie van BOVAG, RAI Vereniging, EVO, TLN en VNA.

Datum: 10-11-2007