Ingezonden persbericht


Vrolijke kunst in Syntus treinen

Stichting de Vrolijkheid gebruikt eenmalig treinen als podium

-Doetinchem 9 november- Op zaterdag 10 november brengt Stichting de Vrolijkheid een uniek project in de Achterhoek: CultuurCoupé, onverwachte ontmoetingen onderweg. Jonge kunstenaars met een vluchtelingenachtergrond reizen mee met Syntus. Onderweg verrassen zij de reizigers met korte optredens: bijzondere verhalen, snelportretten, treffende gedichten en nog veel meer.

Op zaterdag 10 november treffen reizigers de kunstenaars van de Vrolijkheid in de treinen van Syntus in Gelderland. Een groep van zestien kunstenaars & jongeren bereist onderstaande route: 12.30 uur - 13.40 Arnhem - Winterswijk
13.51 uur - 14.24 Winterswijk - Zutphen
15.07 uur - 15.42 Zutphen - Winterswijk
15.49 uur - 16.56 Winterswijk - Arnhem

Stichting De Vrolijkheid: creatief netwerk voor kinderen De Vrolijkheid is een netwerk van musici, theatermakers en kunstenaars die jonge vluchtelingen laat kliederen, zodat ze zich kunnen uiten, hun talenten kunnen ontdekken en gewoon vrolijk kunnen zijn. De Vrolijkheid wil alle kinderen in alle centra vrolijkheid bieden. Daarom voert de stichting in 2007 de landelijke campagne 'Laat ze kliederen'. 'Laat ze kliederen' vraagt om aandacht en geld voor de 8.000 gevluchte kinderen die in 40 asielzoekerscentra in Nederland wonen - en vooral voor de kinderen die nog niet bereikt worden. De Vrolijkheid laat zien hoe zeer deze kinderen het nodig hebben om af en toe even te vluchten.

Syntus B.V.
Openbaar vervoerbedrijf Syntus B.V. is opgericht op 28 mei 1999 en exploiteert zowel treinen als bussen in een geïntegreerd multimodaal vervoerconcept. Syntus exploiteert de spoorlijnen Arnhem-Winterswijk, Zutphen-Winterswijk en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal en de op deze spoorlijnen aansluitende buslijnen. Tevens exploiteert Syntus sinds 1 april 2005 de spoorlijn Tiel-Arnhem v.v. Syntus rijdt met nieuwe Light-trains en moderne lagevloerbussen. Treinen en bussen rijden niet parallel aan elkaar, maar sluiten op elkaar aan. Eén vervoerbewijs is geldig in zowel trein als bus. Een groot gedeelte van het personeel is multimodaal inzetbaar en functioneert gecombineerd als treinmachinist, buschauffeur en service- & controlemedewerker. Syntus heeft op dit moment in de Achterhoek en Twente 430 personeelsleden in dienst.


---