Gemeente Rotterdam

Nr. 186
23 oktober 2007

Voordelig parkeren voor Rotterdamse mantelzorgers

De gemeente Rotterdam gaat mantelzorgers ondersteunen met een nieuwe parkeervergunning, de parkeerpas mantelzorg. De pas is bedoeld voor chronisch zieken, gehandicapten of hulpbehoevenden met een CIZ-indicatie die hiermee hun mantelzorgbezoek met de parkeerpas voordelig kunnen laten parkeren. Het besluit vloeit voort uit de motie Van Tijn (VVD) over parkeervoorzieningen voor mantelzorgers. De gemeenteraad moet het voorstel nog goedkeuren.

Voor een tarief van E 1,19 (prijspeil 2007) kunnen zorgbehoevenden hun mantelzorgers een dagdeel van vijf uur parkeren aanbieden. Het voordeel kan hiermee oplopen tot ruim E 15,-. De mantelzorger haalt met de parkeerpas mantelzorg een ticket bij de parkeerautomaat; de parkeerkosten worden achteraf per kwartaal automatisch afgeschreven van het rekeningnummer van de pashouder.

De parkeerpas mantelzorg wordt op 10 november, tijdens de Dag van de Mantelzorg, officieel geĂŻntroduceerd. Mensen met een CIZ-indicatie, of hun wettelijk vertegenwoordiger of gemachtigde, kunnen de pas vanaf die datum aanvragen met een aanvraagformulier dat verkrijgbaar is via 0800-1545, de internetsite www.rotterdam.nl/parkeren en in de stadswinkels van de gemeente.

De parkeerpas mantelzorg is onderdeel van een breed ondersteuningspakket waarmee gemeente Rotterdam mantelzorgers wil bijstaan. Mantelzorg is zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen.

noot voor de redactie/