Senternovem


10-11-2007 | Meerjarenafspraken energie-efficiency - Resultaten 2006

Deze resultatenbrochure richt zich op de resultaten van de meerjarenafspraken energie-efficiency over 2006. De MJA2-deelnemers verbeterden in 2006 gezamenlijk hun energie-efficiency met 1,9%. De rapportage richt zich in eerste instantie op leden van de Tweede Kamer, (deelnemende) bedrijven en andere betrokkenen bij energie-efficiency in Nederland.

De besparing en het tempo waarin bedrijven die hebben gerealiseerd, verschillen per sector. Uiteenlopende factoren hebben daar invloed op gehad, zoals conjuncturele schommelingen en de (veranderende) eisen die consumenten en overheid aan de kwaliteit van producten stellen. Neem bijvoorbeeld de toenemende trend van versverpakte producten in kleine verpakkingen.

CO2
In deze rapportage is voor het eerst expliciet de 'vermeden uitstoot van CO2' opgenomen. De energie-efficiencyverbetering wordt uitgedrukt in megaton CO2. Voor 2006 betekent dit een vermeden CO2-uitstoot van
1,4 Mton. Een kanttekening hierbij is dat de MJA-deelnemers destijds begonnen met ambities op het gebied van energie-efficiency en zich minder richtten op het vermijden van CO2-uitstoot. Dit maakt vergelijking met andere bronnen moeilijk. Enkele bedrijven nemen wel deel aan de CO2-emissiehandel. Voor verschillende MJA-deelnemers worden de mogelijkheden van vermeden CO2-emissie zichtbaar. Dit heeft in 2006 geleid tot acties, bijvoorbeeld het inzetten van duurzame energie.

Downloads

Meerjarenafspraken energie-efficiency - Resultaten 2006 [pdf, 4,16 Mb]