Nederlands Architectuurinstituut

Persbericht (8 nov 2007) NAi presenteert bijzondere Nederlandse ontwerpen op architectuurbiënnale in Sao Paulo - Architectuurbiënnale in Sao Paulo van 10 tot en met 16 november 2007

Hoe krijgen architectuur en design betekenis in een wereld waarin globalisering, standaardisatie en commercialisering de boventoon voeren? `Tangible Traces' geeft een mogelijk antwoord: door het omarmen van begrippen als vakmanschap, traditie en context. Deze begrippen zijn de bindende schakels tussen het werk van architectenbureau Onix, ruimtelijk vormgever Frank Havermans, stoffenontwerpster Claudy Jongstra, modeontwerper Alexander van Slobbe en industrieel vormgeefster Hella Jongerius.

Al jarenlang werken deze ontwerpers aan een oeuvre waarin ze op bovenstaande condities een geheel eigen antwoord formuleren. Diepere betekenislagen worden aangeboord door een nieuwe aandacht voor het detail en de (locale) context, het herontdekken van vergeten ambachtelijke technieken en door een fascinatie voor gewone materialen. Hoewel een zweem van nostalgie aan de projecten kleeft, zijn ze door het gebruik van de allerlaatste technologieën en een onmiskenbaar Nederlands conceptueel denken, duidelijk van deze tijd.

Illustrator Yke Schotten, fotografenduo Anuschka Blommers en Niels Schumm, architectuurcriticus Roemer van Toorn, grafisch vormgever Joost Grootens en designcriticus Louise Schouwenberg voorzien het werk van de vijf exposanten van context. Het tentoonstellingsontwerp is van Jurgen Bey. En Hansje van Halem is verantwoordelijk voor het grafisch ontwerp. Voor meer informatie kijk op www.nai.nl.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij het Stimuleringsfonds voor Architectuur, Gispen International BV en Vitra.