Gemeente Den Haag

Elf Haagse organisaties en de gemeente zetten zaterdag 10 november hun handtekening onder het Haagse Mantelzorgakkoord. De ondertekenaars gaan zich samen sterk maken om ondersteuning te bieden aan Hagenaars die hun eigen werkzaamheden combineren met de zorg voor een vriend, familielid of kennis die hulp nodig heeft. In Den Haag gaat het om naar schatting 80.000 mensen die op deze manier actief zijn met mantelzorg.

In het Mantelzorgakkoord wordt professionele ondersteuning aangeboden in de vorm van bijvoorbeeld een speciale voordeelpas, een SMS-service en een mantelzorgbrigade.

Knelpunten
In de praktijk blijkt dat de vrijwillige inzet van mantelzorgers vaak wordt bemoeilijkt of beperkt. Knelpunten zijn er bijvoorbeeld als de mantelzorger zelf overbelast dreigt te raken of als er door een arts of verpleegkundige niet naar hem of haar wordt geluisterd.

Rode draad
Wethouder Bert van Alphen is zeer enthousiast over de samenwerking: De ondersteuning van mantelzorgers kan nog veel beter, het is al vaak gezegd, maar wij wilden het nu echt eens concreet invullen. Dat doen we door een mix van verbeteringen op korte én op langere termijn aan te bieden. Je moet denken aan voorzieningen als tijdelijke vervangende zorg door een Mantelzorgbrigade, een voordeelpas, maar ook door nieuwe doelgroepen te benaderen zoals allochtonen en jongeren en door een SMS-service op te zetten.
Rode draad in onze aanpak is dat de ideeën met mantelzorger zelf zijn opgesteld en uitgewerkt. In onze stad zijn er maar liefst zon 80.000 mantelzorgers die belangeloos een deel van hun tijd geven aan een dierbare. Uiteindelijk willen we dat zij in 2010 een volwaardige positie hebben binnen de zorg.

Intensieve samenwerking
Het Haagse Mantelzorgakkoord is het resultaat van intensieve samenwerking tussen mantelzorgers, gemeente en enkele zorg- en welzijnsorganisaties. Een van die organisaties, stichting Mantelzorg, heeft in 2006 de knelpunten van mantelzorgers in kaart gebracht. Vervolgens zijn de organisaties samen gaan nadenken over concrete stappen.

Tijdens de op 10 oktober 2007 gehouden manifestatie Mantelzorg op de Kaart ontstond het initiatief om met meerdere organisaties concreet aan de slag te gaan. De organisaties die nu het Mantelzorgakkoord ondertekenen, zijn: Parnassia, stichting HOF, Zorgscala, Transmuraal, de Haagse Welzijnsorganisaties, Zorgbelang, Voorall, MEE, Stichting Mantelzorg en gemeente Den Haag.
Voor zover bekend is Den Haag de eerste stad waarin een dergelijke vorm van samenwerking van start gaat.