Gemeente Beverwijk


08-11-2007 Wethouder Wim Spruit bezoekt mantelzorgers thuis

Op zaterdag 10 november 2007 is het de 'Dag van de Mantelzorg'. Wethouder Wim Spruit bezoekt daarom, samen met een aantal medewerkers van de gemeente Beverwijk, mantelzorgers op hun thuisadres. Op deze manier wil de gemeente laten zien hoe belangrijk ze het werk dat mantelzorgers verrichten vinden.

Zo bezoekt wethouder Spruit mevrouw Kurvers uit Beverwijk, die haar man verzorgt die een hersenbloeding heeft gehad. Mantelzorgers zijn mensen die langdurige zorg verlenen aan hulpbehoevende personen (huisgenoten) in hun directe omgeving. Deze zorgverlening vloeit rechtstreeks voort uit een sociale relatie en overstijgt de gebruikelijke zorg van huisgenoten voor elkaar. Mantelzorgers hebben eigenlijk geen vrije keuze in de hulp die ze bieden. Meestal overkomt het ze. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een huisgenoot ernstig lichamelijk gehandicapt is of een partner leidt aan dementie. Niet alleen in het leven van de zorgvrager verandert er veel, maar ook het leven van degene die de zorg verleent verandert drastisch. Door de mantelzorgers thuis op te zoeken wil de gemeente horen waar ze in de dagelijkse praktijk tegen aanlopen en wat het betekent om werk en zorg te combineren. Zo wil de gemeente Beverwijk het beleid op het gebied van de mantelzorg verder verbeteren.

Met de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per 1 januari 2007 is het bieden van mantelzorgondersteuning een nieuwe taak van de gemeente. Het is een apart prestatieveld binnen de Wmo dat is uitgewerkt in het Wmo-beleidsplan 2008-2011. Tandem en GGZ Dijk en Duin voeren voor de gemeente de ondersteuning van mantelzorgers uit.