Ingezonden persbericht
* P E R S B E R I C H T *
Debatreeks Gelijke Kansen
Debat II Gelijke Kansen op de Arbeidsmarkt: rechtvaardig of effectief. Wat kiest u?
Op vrijdag 9 november organiseert Expertisecentrum LEEFtijd het tweede debat in het kader van het Europees jaar van Gelijke Kansen.
'Kruisverhoor'
Met het experimentele debatformat 'Kruisverhoor' zoeken de bekende programmamakers Pieter Hilhorst en Martijn de Greve de confrontatie op met panelleden over het creëren van gelijke kansen in arbeidsorganisaties. Na de aftrap door wethouder Cees van Eijk wordt het publiek gevraagd om vooraf hun mening te geven. Het publiek heeft een actieve rol tijdens het debat. Daarna krijgen Martijn en Pieter de kans om het publiek van mening te laten veranderen. Zij presenteren het panel een dilemma en maken gebruik van een kruisverhoor om de standpunten aan te scherpen. Bij gebleken succes zal dit format ook zijn weg naar televisie vinden!
Waar gaat het over?
Nederland, keuzeland; de huidige arbeidsmarkt is een keuzemarkt. Mensen kunnen veel kiezen en zijn ook verantwoordelijk voor die keuzes. Maar, heeft iedereen hierbij wel gelijke kansen? Het antwoord is helaas: neen. Uit onderzoek blijkt dat persoonlijke kenmerken als ras, leeftijd, handicap, etniciteit, seksuele voorkeur en sekse op allerlei momenten van invloed zijn op het "uitleven" van hun keuzes. Dat maakt dat veel groepen buiten de boot vallen.
In dit debat kijken wij naar de vraag: hoe kan je nu iedereen aan boord krijgen? Welke uitgangspunten moet je daarbij innemen?
Rechtvaardig of effectief?
Het debat op 9 november 2007 gaat over het dilemma: 'rechtvaardig of effectief'.
Rechtvaardigheid: om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten is het belangrijk om compenserende maatregelen te treffen voor groepen met een ongelijke positie. Zij komen er immers op eigen kracht niet. Maar hoe effectief is dit?
Effectiviteit: om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten is het belangrijk om zo min mogelijk compenserende maatregelen te treffen voor groepen met een ongelijke positie. Werkgevers moeten immers deze mensen aannemen en doen dit alleen als de drempel laag is. Maar hoe rechtvaardig is dit?
Panel
Het panel van dit bijzondere debat bestaat uit: Joop Schippers, Hoogleraar Arbeids- en Emancipatie-economie Universiteit van Utrecht; Ronald de Leij, Hoofd Strategische Beleidsontwikkeling AWVN; Jacqie van Stigt, Adviseur Arbeidsvoorwaarden FNV Bondgenoten;
Jennifer Ebecilio, Werving & Selectie Select-us.
Waar en wanneer
Het debat vindt plaats in de Raadszaal van het Stadhuis van Utrecht op 9 november 2007 van 14:00 tot 17:30 uur. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom. Meld u vandaag nog gratis aan via www.leeftijd.nl of via redactie@leeftijd.nl. U ontvangt van ons een bevestiging.
Context debatreeks
Dit tweede debat vindt plaats in het kader van het Europees Jaar van Gelijke Kansen. Met de organisatie van twee debatten wil Expertisecentrum LEEFtijd de discussie op gang brengen over de kansen en de risico's van de keuzeloopbaan vanuit het perspectief van gelijke behandeling. Op basis van de resultaten van de debatten willen we mensen op verschillende posities op aansprekende wijze bewust maken van het belang van non-discriminatie en gelijke behandeling in de keuzesamenleving:
- werknemers en werkzoekenden, waarbij alle 6 gronden uit artikel 13 EC vertegenwoordigd zijn
- professionals in arbeidsorganisatie: leden van ondernemingsraden, P&O en management
- beleidsmakers: ministeries, sociale partners
Expertisecentrum LEEFtijd is hét adviesbureau op het gebied van leeftijd en levensloop. In het kader van het jaar gelijke kansen voor iedereen (2007) faciliteren wij in opdracht van het ministerie van SZW ondermeer twee debatten rond het thema "gelijke kansen in de keuzeloopbaan". Het eerste debat over de ervaringen van individuen werd gehouden 20 september 2007 te Zwolle. Een verslag is te vinden op www.leeftijd.nl. Contactpersoon is Nathalie de Sousa, senior adviseur bij LEEFtijd, 030 266 2000 en ndesousa@leeftijd.nl.
---- --