Ingezonden persbericht


|9-11-2007 | | |

'Blessuretijd' voor AGOVV Apeldoorn op Berg en Bos

College van B. en W. Apeldoorn acht bouw voetbalstadion op Goudkuillocatie niet kansrijk.

Het college van B. en W. van Apeldoorn acht de bouw van een voetbalstadion op de locatie Europaweg/Ugchelsegrensweg (Goudkuilbosje), niet kansrijk. Dit vanwege de ligging van de locatie binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), de Natura 2000 gebieden en de daaruit volgende stringente regelgeving. Op verzoek van AGOVV Apeldoorn gaat het college nu de mogelijkheden van stadionbouw aan de Kuipersdijk (zuidkant A1, als onderdeel van het toekomstig regionaal bedrijventerrein) onderzoeken. Het college bestempelt realisatie van een stadioncomplex op deze locatie wél als kansrijk. Intentie van het college is verder om het spelen van betaald voetbal op Berg en Bos ook ná 1 augustus 2008 mogelijk te maken. Het college gunt AGOVV Apeldoorn vijf jaar 'blessuretijd' op Berg en Bos.

Alvorens knopen door te hakken heeft het college zich intens gebogen over de stadionproblematiek van AGOVV Apeldoorn. Het college heeft zich heeft zich ter zake laten bijstaan door Witteveen+Bos te Deventer (planologische aspecten) en door de juristen mr. T.E.P.A. Lam en mr.dr. A.G.A. Nijmeijer van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radbouduniversiteit te Nijmegen (juridische voetangels en klemmen). Het college heeft de gemeenteraad gisteravond in kennis gesteld van de koers die het wil gaan varen. Momenteel wordt gewerkt aan een raadsvoorstel waarin deze koers nader wordt uitgewerkt. Het raadsvoorstel zal begin december aan de gemeenteraad worden verzonden. Op dat moment worden ook de externe onderzoeken openbaar. Verwachting is dat het raadsvoorstel op donderdag 13 december 2007 aan de orde komt tijdens de Politieke Markt Apeldoorn.

Conclusies externe adviezen
Witteveen+Bos beschouwt de door AGOVV Apeldoorn gewenste stadionbouw op de locatie Europaweg/Ugchelsegrensweg (Goudkuilbosje) als niet kansrijk. Dit omdat de locatie onderdeel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur en de Natura 2000 gebieden.

De Nijmeegse juristen Lam en Nijmeijer trekken een zelfde conclusie. De juristen baseren zich hierbij onder andere op het streekplan Gelderland. Relevant in dit kader is de zinsnede dat aan activiteiten binnen de EHS alléén planologische medewerking wordt verleend indien er geen reële alternatieven zijn én er sprake is van een groot maatschappelijk belang. De juristen constateren in het advies aan het college dat er wél kansen voor reële alternatieven zijn en stellen - mede op basis van jurisprudentie - vast dat met de bouw van een stadion met toebehoren géén groot maatschappelijk belang is gemoeid. Hierdoor is er onvoldoende grond om te rechtvaardigen dat voor de bouw van een stadion wordt afgeweken van de strenge bescherming voor de EHS en Natura 2000 gebieden.

Anticiperend op de mogelijke uitkomst van het onderzoek naar de Goudkuillocatie, heeft het college Witteveen+Bos gevraagd ook nader onderzoek te doen naar mogelijke alternatieve stadionlocaties. Uit dit nadere onderzoek blijkt dat de locatie Europaweg/Dijkgraafweg zich nog altijd het best leent voor de bouw van een stadion. Deze locatie werd echter in 2006 door AGOVV Apeldoorn afgewezen. De Kuipersdijk (toekomstig bedrijventerrein Apeldoorn-Zuid) komt als één na beste locatie uit de bus terwijl ook het zogeheten Philipsbosje mogelijkheden biedt voor de bouw van een stadion. De Goudkuillocatie, het TNO/ETV terrein en de huidige locatie Berg en Bos worden door Witteveen+Bos als niet kansrijk betiteld. "Zij moeten vanwege de stringente wetgeving als irreëel en onhaalbaar worden beschouwd".

Uit een onderzoek van de gemeente (met medewerking van mr.dr. A.G.A. Nijmeijer) blijkt ten slotte dat het planologisch/juridisch mogelijk is om ook ná 1 augustus 2008 'tijdelijk' betaald voetbal te spelen op Berg en Bos.

Conclusies college van B. en W.
Alles overwegende komt ook het college van B. en W. tot de slotsom dat stadionbouw op de locatie Europaweg/Ugchelsegrensweg (Goudkuilbosje) als niet kansrijk moet worden bestempeld. Dit omdat er reële alternatieven zijn (Witteveen+Bos) en omdat - gelet op jurisprudentie - er geen sprake lijkt te zijn van een groot maatschappelijk belang (Lam en Nijmeijer). Dit standpunt laat overigens onverlet dat het de grondeigenaar vrij staat om zelf pogingen bij rijks- en provinciale overheden te ondernemen om de bestemming van de gronden alsnog gewijzigd te krijgen. Het college heeft de wijkraad Orden en de stichting Het Ordens Massief vandaag in kennis gesteld van het college standpunt.

Het college B. en W. heeft AGOVV Apeldoorn vorige maand in kennis gesteld van de uitkomsten van de onderzoeken. De club heeft de gemeente daarop laten weten de Kuipersdijk als een goed alternatief te zien. Het college neemt ten aanzien van Kuipersdijk een positieve grondhouding in. Eerder werd in een gemeentelijk locatie-onderzoek (2005) aan de Kuipersdijk immers al het predikaat kansrijk toegekend. Het college heeft AGOVV Apeldoorn er wel uitdrukkelijk op attent gemaakt dat ook de stadionbouw aan de Kuipersdijk omgeven is met een veelheid aan procedures. Procedures die ingewikkeld en tijdrovend zijn. B. en W. gaan nu op korte termijn met AGOVV Apeldoorn rond tafel voor het maken van nadere afspraken. Uitgangspunt bij dit alles blijft de passage uit het bestuursakkoord 2006-2010 dat er door de gemeente niet direct en ook niet indirect gemeenschapsgeld in de richting van AGOVV Apeldoorn gaat. Het college heeft de betrokken wijk- en dorpsraden inmiddels geïnformeerd over de actuele stand van zaken betreffende de Kuipersdijk.

Dan de situatie op Berg en Bos. Zoals bekend lopen er vergunningen voor voorzieningen ten behoeve van het spelen van betaald voetbal op deze locatie, per 1 augustus 2008 af. Met de buurt is afgesproken dat het spelen van betaald voetbal op Berg en Bos een tijdelijke aangelegenheid zou zijn. B. en W. staan nog altijd op dit standpunt. Nu er voor AGOVV Apeldoorn met de Kuipersdijk een reëel perspectief voor handen lijkt, is het college bereid een langer verblijf op Berg mogelijk te maken. Het college heeft AGOVV Apeldoorn laten weten bereid te zijn procedures in gang te zetten die het spelen van betaald voetbal op Berg en Bos, vijf jaar langer mogelijk te maken. Dit bij wijze van 'blessuretijd'. Vertrekpunt hierbij is de huidige situatie op Berg en Bos.

Het college staat echter wel op het standpunt dat er nu serieus vaart gemaakt moet worden met de stadion-ontwikkeling. Vaart waar het AGOVV Apeldoorn, zeker in de eerste jaren van het bestaan, aan ontbroken heeft. Eerst het afgelopen jaar is door de club serieus werk gemaakt van het vinden van een nieuwe locatie. Deze inzet, gekoppeld aan het feit dat het betaalde voetbal tot op heden niet voor overlast heeft gezorgd, rechtvaardigt naar mening van het college het besluit om AGOVV Apeldoorn enige blessuretijd op Berg en Bos te gunnen.

Het college van B. en W. beseft zich dat het, met deze koers, een afspraak met de buurt niet nakomt. Het college heeft de wijkraden Berg en Bos, Orden en de Sprengen inmiddels op de hoogte gesteld van de besluitvorming.

Einde persbericht.

Bijlage feitenoverzicht locatiekeuze stadion AGOVV Apeldoorn

Bijlage bij persbericht 9/11
Feiten overzicht locatiekeuze stadion AGOVV Apeldoorn

2003
Met de herintrede van AGOVV Apeldoorn in het betaalde voetbal (2003) ging een diep gekoesterde wens van een aantal voetbalenthousiasten in vervulling. Bepaald gemakkelijk verliep de herintrede niet. Om een KNVB licentie te verkrijgen moest AGOVV Apeldoorn aan een groot aantal voorwaarden op sportief en financieel terrein voldoen.

Het meest problematisch was echter het vinden van een - voor betaald voetbal - geschikte locatie. Na discussie met de gemeente Apeldoorn en de buurt is aan AGOVV Apeldoorn toestemming verleend om de 'amateurlocatie Berg en Bos' weer tijdelijk geschikt te maken voor het spelen van betaald voetbal. Tijdelijk: de toestemming werd verleend onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat AGOVV Apeldoorn naarstig op zoek gaat naar een nieuwe locatie. Per 1 augustus 2008 mag de proftak geen betaald voetbal meer spelen op Berg en Bos. Onderstaande (tijdelijke) vergunningen zijn door de gemeente verleend.


. Bouwvergunning voor het tijdelijk vergroten van de sponsorruimte;
. Bouwvergunning voor het tijdelijk aanpassen van de bestaande tribune (gemeentelijk monument);
. Bouwvergunning voor het oprichten van diverse containerunits (businessclubruimte; 2x keukenunit; 2x opslag; administratie/persruimte; commandopost);
. Bouwvergunning voor het tijdelijk plaatsen van bijgebouwen en bouwwerken (overkapping minder validen; 4 skyboxen; scorebord vervangen en vergroten; medische ruimte; tent)
. Bouwvergunning voor het vernieuwen van een gedeelte van de businessruimte (tijdelijk) en de tijdelijke toiletunit;
. Bouwvergunning voor het vernieuwen van een tribune (i.v.m. nacompetitie)
. Bouwvergunning voor het oprichten van een 3-tal tribunes.

2004
B. en W zijn zich steeds bewust geweest van de tijdelijkheid van de situatie op Berg en Bos. Medio 2004 is gestart met een studie naar potentiële nieuwe stadionlocaties. In totaal zijn 14 locaties gescand op aspecten als ruimtelijke inpasbaarheid, milieu, mobiliteit, openbare orde, groen en stedenbouw. Per locatie zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden in kaart gebracht. De locaties zijn begin november 2004 besproken met de initiatiefgroep AGOVV Apeldoorn.

Eind november 2004 heeft een tweede overleg plaatsgevonden. Afgesproken wordt om nader in te zoomen op vier locaties te weten het Philipsbosje (Laan van Malkenschoten- Arnhemseweg), Europaweglocatie (deelgebied Noord; Kwantum, BCC etc. locatie), Kuipersdijk (Regionaal Bedrijventerrein) en de TNO / ETV - locatie.

2005
In goed overleg komen B. en W. en AGOVV Apeldoorn eind 2005 - na langdurig overleg - tot de conclusie dat realisatie van een stadion aan de Europaweg (deelgebied Noord, Kwantum, BCC), als onderdeel van de Zuidwestpoort, de beste kansen biedt.

2006
De gemeenteraad geeft begin 2006 aan deze keuze te ondersteunen. AGOVV Apeldoorn wordt gevraagd om een businesscase voor deze locatie uit te werken.

In september 2006 laat AGOVV Apeldoorn aan B. en W. weten de realisatie van een stadion aan de Europaweg als onderdeel van de Zuidwestpoort financieel niet voor elkaar te kunnen krijgen. Na ruggespraak met de gemeenteraad in oktober 2006 krijgt AGOVV Apeldoorn vijf maanden respijt om alsnog met een sluitende businesscase te komen.

2007

Mei
Op 10 mei 2007 vraagt AGOVV Apeldoorn formeel medewerking aan het college voor de realisatie van een nieuw stadioncomplex op de locatie Europaweg, tegenover de Ugchelsegrensweg (Goudkuilbosje). Het gaat ter zake om een locatie die nog niet eerder onderdeel van discussie geweest.

Juni
In een brief aan de gemeenteraad concludeert het college B. en W. half juni 2007 dat AGOVV Apeldoorn niet per 1 augustus 2008 niet beschikt over een nieuwe locatie voor het spelen van betaald voetbal. Het college vraagt de gemeenteraad om 'richting' inzake het verzoek van de club om een stadion te mogen bouwen op de locatie Europaweg/Ugchelsegrensweg (Goudkuilbosje). Dit gelet op het feit dat het hier niet om de meest voor de hand liggende locatie gaat (onderdeel EHS).

Juli
De gemeenteraad geeft het college begin juli 2007 de opdracht om de mogelijkheden en onmogelijkheden van de bouw een stadion op genoemde locatie te onderzoeken. De raad vraagt het college tevens om een visie in zake de situatie op Berg en Bos.

Direct na het verstrekken van de opdracht vraagt het college Witteveen+Bos te Deventer om een nader locatieonderzoek te doen. De juristen Lam en Nijmeijer uit Nijmegen krijgen de opdracht om de juridische voetangels en klemmen in beeld te brengen. Intern wordt gekeken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van een langer verblijf van het betaald voetbal op Berg en Bos.

September
GS van Gelderland geven in september (naar aanleiding van vragen van de SP) aan dat vestiging van een voetbalstadion binnen het Natura 2000 gebied niet voor de hand ligt.

Oktober
In antwoord op kamervragen van Groen Links geeft minister Verburg van LNV begin oktober aan dat bouw van een stadion in dit gebied geen voor de hand liggende optie is.

Witteveen+Bos laat weten de door AGOVV Apeldoorn gewenste stadionbouw op de locatie Europaweg/Ugchelsegrensweg (Goudkuilbosje) als niet kansrijk te bestempelen. Dit omdat de locatie onderdeel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur.

De Nijmeegse juristen Lam en Nijmeijer trekken een zelfde conclusie. De juristen baseren zich ter zake op het streekplan Gelderland. Relevant in dit kader is de zinsnede dat aan activiteiten binnen de EHS alleen planologische medewerking wordt verleend indien er geen reële alternatieven zijn én er sprake is van een groot maatschappelijk belang. De juristen constateren in het advies aan het college dat er wél reële alternatieven zijn en stellen - mede op basis van jurisprudentie - vast dat met de bouw van een stadion met toebehoren géén groot maatschappelijk belang is gemoeid.

Anticiperend op de mogelijke uitkomst van het onderzoek naar de Goudkuillocatie heeft het college Witteveen+Bos - medio juli - tevens gevraagd ook nader onderzoek te doen naar mogelijke alternatieve stadionlocaties. Uit dit nadere onderzoek blijkt dat de locatie Europaweg/Dijkgraafweg zich nog altijd het best leent voor de bouw van een stadion. Deze locatie werd echter in 2006 door AGOVV Apeldoorn afgewezen. De Kuipersdijk (toekomstig bedrijventerrein Apeldoorn-Zuid) komt als één na beste locatie uit de bus terwijl ook het zogeheten Philipsbosje mogelijkheden biedt voor de bouw van een stadion. De Goudkuillocatie, het TNO/ETV terrein en de huidige locatie Berg en Bos worden door Witteven+Bos als niet kansrijk betiteld. "Zij moeten vanwege de stringente wetgeving als irreëel en onhaalbaar worden beschouwd".

Uit een onderzoek van de gemeente (met medewerking van mr.dr. A.G.A. Nijmeijer) blijkt dat er planologisch/juridische mogelijkheden zijn om het spelen van betaald voetbal op Berg en Bos ook na 1 augustus 2008 mogelijk te maken.

Gelet op de onderzoeksuitkomsten laat AGOVV Apeldoorn laat het gemeentebestuur eind oktober 2007 weten de koers te willen verleggen richting Kuipersdijk.

November
B. en W. komen tot de conclusie dat de bouw van een voetbalstadion op de locatie Europaweg/Ugchelsegrensweg (Goudkuilbosje), niet kansrijk is. Op verzoek van AGOVV Apeldoorn besluit het college nu de mogelijkheden van stadionbouw aan de Kuipersdijk(zuidelijke kant A1, als onderdeel van het toekomstig regionaal bedrijventerrein) te onderzoeken. Het college spreekt verder de intentie uit om AGOVV Apeldoorn het spelen van betaald voetbal op Berg en Bos ook ná 1 augustus 2008 mogelijk te maken. Het college gunt AGOVV Apeldoorn vijf jaar 'blessuretijd' . De gemeenteraad wordt in kennis gesteld.

|                      |                            | |Middelen    |       |
|                      |                            | |            |       |
|                                                   | |            |       |
|                                                   | |            |       |
|Pers info                                          | |                     |
|                                                   | |                     |
|                                                   | |                     |
|                                                   | |                     |
|                      |                            | |Telefoon (055) 580 28|
|                      |                            | |68                   |
|                      |                     |      | |                     |
                                  | |Telefax (055) 580 11 |
|                      |                            | |55                   |
|

---- --