COC tevreden maar ziet risico's bij uitvoering
09/11/2007 17:56
COC Nederland
Homo-emancipatienota: glas is halfvol en halfleeg
Nooit eerder heeft een kabinet zo veel werk gemaakt van homo-emancipatie als dit kabinet. Dat stelt COC Nederland op basis van de vandaag verschenen homo-emancipatienota. Hierin constateert het kabinet dat het glas halfvol en halfleeg is. De rechten zijn weliswaar geregeld, de sociale acceptatie van homoseksualiteit blijft echter achter. Het kabinet toont leiderschap door homoseksualiteit in de maatschappij te bevorderen en vrijwel alle ministeries spelen daarbij een rol. De homobelangenvereniging ziet wel risico's voor het succes van de uitvoering.
Het kabinet formuleert vijf operationele doelen: bespreekbaar maken van homoseksualiteit in etnische en religieuze kring, aanpakken van geweld, stimuleren van allianties, een actieve internationale rol en bijdragen aan een homovriendelijk klimaat op de werkvloer, op school en in de sport. COC Nederland is zeer tevreden met deze operationele doelen. Positief is ook dat vrijwel alle ministeries een rol krijgen toebedeeld om homobeleid op hun eigen terrein vorm te geven. "Daarmee wordt het beleid van het hele kabinet en niet alleen van minister Plasterk", licht COC-voorzitter Frank van Dalen toe. "Deze nota is een belangrijke stap voorwaarts."
COC ziet ook risico's bij de uitvoering. Het kabinet lijkt veel te verwachten van stimuleren, overtuigen, overleggen en bespreken. "Wat ontbreekt is de rol van de overheid als wet- en regelgever om veranderingsprocessen op gang te brengen" aldus Van Dalen. Zo zal de voortgang en het succes van het beleid door het kabinet worden afgemeten aan het aantal gemeenten dat een actief homobeleid gaat voeren en de houding van de bevolking ten opzichte van homoseksualiteit. "Belangrijke indicatoren", stelt Van Dalen, "Toch is het ook goed om bij te houden hoeveel scholen homobeleid voeren, welke sportorganisaties inzetten op bestrijding van homofobie en hoeveel bedrijven een roze diversiteitsbeleid opzetten", aldus Van Dalen. "Homobeleid moet iets zijn van de hele maatschappij. Soms moet je dat afdwingen."
COC Nederland heeft als oudste homobelangenorganisatie ter wereld 61 jaar ervaring met het bevorderen van homo-emancipatie. Onlangs gaf de belangenorganisatie de 40.000ste voorlichtingsles over homoseksualiteit. Een terugkerend probleem is dat de helft van de scholen hun deuren gesloten houdt. COC heeft daarom in Nederland de Gay Straight Alliance (GSA) geĂŻntroduceerd, een alliantie tussen leerlingen onderling en docenten die laten zien homovijandigheid niet te accepteren en daarmee homo's en lesbo's een veilige school te willen bieden.
"We zijn blij zijn dat het kabinet de GSA omarmt", licht Van Dalen toe. "Toch blijft de vraag wat er gebeurt met scholen die niks doen." In haar beleidsvisie pleitte de homobeweging er eerder dit jaar voor om een deel van het geld dat het kabinet beschikbaar stelt voor veiligheid op scholen, naar nu blijkt 90 miljoen, te reserveren voor bestrijden van homovijandigheid. Van Dalen: "Scholen worden zo financieel gestimuleerd homobeleid vorm te geven. Daarnaast moet homoseksualiteit expliciet worden opgenomen in de kerndoelen van scholen, zodat de onderwijsinspectie daarop kan controleren."
Als de maatschappij haar verantwoordelijkheid onvoldoende neemt dan kunnen er toch aanvullende beleidsmaatregelen nodig blijken te zijn, zo stelt het kabinet in de nota. Dit kan blijken uit de kabinetsevaluatie in 2010, wanneer bekeken wordt of het nu in te zetten beleid de positie van homoseksuelen in de maatschappij voldoende heeft verbeterd. "Dit voornemen om de nu gepresenteerde beleidsvoornemens ook tot maatschappelijk impact om te zetten, kenmerkt het kabinet als het gaat om homo-emancipatie", stelt Van Dalen. "Daar zijn wel als COC zeer tevreden over."
http://www.coc.nl/pers