Voedingcentrum
Normale consumptie honing geen probleem
9 november 2007
Honing kan stoffen bevatten die kankerverwekkend zijn, zo is onlangs
uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gebleken. Bij
gewone consumptie van honing is het echter niet nodig hierover
ongerust te zijn. Het Voedingscentrum adviseert wel te variëren met
verschillende soorten honing.
Honing is een natuurlijk product, maar kan van nature stoffen bevatten
die kankerverwekkend zijn. Een kwart van de door de VWA onderzochte
honingmonsters bevat pyrrolizidine alkaloïden, een stof die in
planten als Jacobskruiskruid voorkomt. Langdurige en overmatige
consumptie van honing mét deze stof kan schadelijk zijn voor de
gezondheid. Gewone consumptie van honing levert echter geen problemen
op. De meeste honing is bovendien vrij van deze stof.
Variëren
Het is niet bekend welke honingsoort het meest verontreinigd is. De
VWA doet hier nog verder onderzoek naar. Het Voedingscentrum adviseert
tot de uitkomst bekend is te variëren met honingsoorten: is de
bloemenhoning op, koop daarna bijvoorbeeld acaciahoning. Koop
bijvoorbeeld niet meer potten tegelijk, maar één voor één. De kans
is groter een andere partij te krijgen.