Gerechtelijke organisatie

Themadossier onbenoemde rechter

In een aantal strafzaken die door de rechtbank 's-Hertogenbosch tussen
1 september 2007 en 18 oktober 2007 zijn behandeld, is door een meervoudige kamer vonnis gewezen terwijl een van de drie leden nog niet formeel tot rechter-plaatsvervanger was benoemd. Rechtspraak.nl zet de belangrijkste feiten op een rij.

Wat houdt dat in, een formele benoeming?
Aan de beëdiging van een rechter gaat een Koninklijk Besluit vooraf. Pas als het Koninklijk Besluit in werking is getreden, kan de betrokkene worden beëdigd. Dan is de betrokkene rechter en mag hij of zij zaken behandelen.

Deze rechter was dus nog geen rechter?
Nee. Het ging om een ervaren officier van justitie, die te kennen heeft gegeven rechter te willen worden bij de rechtbank Breda. Omdat ze in Breda officier van justitie was, is zoals gebruikelijk, de opleiding uitbesteed aan een andere rechtbank. De betrokkene voldeed aan alle eisen die aan aankomend rechters worden gesteld. De officier was in het kader van de opleiding tot rechter werkzaam bij de rechtbank 's-Hertogenbosch. In die opleiding is het gebruikelijk om als rechter-plaatsvervanger deel te nemen aan zittingen. Daarvoor is nodig dat de betrokkene is benoemd tot rechter-plaatsvervanger en dat was nog niet gebeurd.

Hoe gaat zo'n benoeming in zijn werk?
De benoemings- en selectieprocedure ligt op verschillende manieren vast: op de website Rechtspraak.nl is ze uitgebreid beschreven. Het selectietraject via de Selectiecommissie Rechterlijke Macht (SRM) geldt overigens niet voor de ervaren officier van justitie die overstapt van het Openbaar Ministerie naar de Rechtspraak (en vice-versa). De officier volgt dan wel het gebruikelijke opleidingstraject en wordt - net zoals andere rechters-in-opleiding - eerst benoemd tot rechter-plaatsvervanger. Na succesvolle afronding van de opleiding (afhankelijk van de omstandigheden meestal een tot twee jaar) kan benoeming tot rechter plaatsvinden.

Om hoeveel zaken gaat het?
Het gaat om veertig zaken die in de periode van 1 september 2007 tot 18 oktober 2007 zijn behandeld. In veertien zaken had de rechtbank vonnis gewezen en 26 zaken waren nog in behandeling.

Hoe gaat het verder met die zaken?


- Veertien vonnissen rechtbank 's-Hertogenbosch In veertien van de veertig zaken heeft de rechtbank vonnis gewezen. Voor drie van deze zaken was de termijn voor hoger beroep verstreken. Het gerechtshof heeft nog niet beslist wat er met deze zaken gebeurt. In elf zaken waarin de rechtbank vonnis had gewezen, is hoger beroep ingesteld waarop het hof inmiddels heeft beslist.


- Gerechtshof 's-Hertogenbosch wijst tien zaken terug naar de rechtbank en handhaaft voorarrest
Op 8 november heeft het gerechtshof 's-Hertogenbosch vastgesteld dat tien vonnissen hun rechtskracht behouden totdat zij door een hogere rechter zijn vernietigd. Tien van de elf zaken zijn door het hof terugverwezen naar de rechtbank en worden opnieuw behandeld. Eén zaak zal door het gerechtshof worden behandeld. In vier van de elf zaken bevond de verdachte zich in voorlopige hechtenis. Ondanks het gebrek in het vonnis, blijft de voorlopige hechtenis 30 dagen na de uitspraak van het hof voortduren. Klik hier voor het persbericht van het gerechtshof.


- Nieuwe behandeling zaken bij de rechtbank De rechtbank 's-Hertogenbosch behandelt de tien door het gerechtshof terugverwezen zaken binnen dertig dagen in een meervoudige kamer met drie andere rechters, namelijk op 26 november en 5 december. Alles is erop gericht die zaken dan inhoudelijk af te doen.


- Zaken die nog in behandeling waren bij de rechtbank 26 Van de veertig zaken waren nog in behandeling bij de rechtbank. Er komt voor deze zaken een nieuwe behandeling. De eerste tien zaken, van verdachten in voorlopige hechtenis, zijn op woensdag 7 november pro forma behandeld. De behandeling van de andere zaken wordt zo spoedig mogelijk opnieuw aangevangen. Twee zaken zijn volgens de reeds bestaande planning inmiddels weer opnieuw behandeld.


- Raadkamerbeslissingen over voorlopige hechtenis Naast de inhoudelijke behandeling van de strafzaken zijn in raadkamer verzoeken behandeld van verdachten die in afwachting van de (nadere) behandeling van hun strafzaken voorlopig vastzaten. De raadkamer van de rechtbank 's-Hertogenbosch heeft op dinsdag 30 oktober en vrijdag 2 november in totaal acht verzoeken om opheffing/schorsing van de voorlopige hechtenis van verdachten behandeld. Om de schijn van partijdigheid te voorkomen, was de raadkamer gevormd door leden van de rechtbank Arnhem, die optraden als rechter-plaatsvervanger van de rechtbank 's-Hertogenbosch. Toen is geoordeeld dat de verdachten niet langer in voorarrest mochten blijven. Klik hier voor het persbericht van de rechtbank. Het openbaar ministerie is in hoger beroep gegaan tegen deze beslissingen.

Op dinsdag 6 november heeft de raadkamer van het gerechtshof 's-Hertogenbosch het hoger beroep in de acht zaken behandeld. Het hof oordeelde anders dan de rechtbank en heeft bepaald dat de eerder aan de verdachten opgelegde voorlopige hechtenis gewoon in stand behoorde te blijven. Klik hier voor het persbericht van het gerechtshof.

Is het niet vreemd dat rechters van een rechtbank en van een hof in dezelfde zaken tot een verschillend oordeel komen? Dat komt vaker voor. In ons rechtssysteem is er in veel zaken hoger beroep mogelijk. Partijen krijgen daarmee de kans om hun zaak ook nog aan een andere, hogere rechter voor te leggen. De rechters in hoger beroep kijken dus opnieuw naar de zaak en maken een eigen afweging. De hogere rechters kunnen weer andere en nieuwe informatie krijgen van de verdediging en/of het openbaar ministerie.

Hoe heeft de fout bij de rechtbank in Den Bosch kunnen gebeuren? Het gaat om een menselijke fout, waarbij verzuimd is te controleren of de benoeming geregeld was alvorens de rechter werd ingezet.

Is dit eerder gebeurd?
In 2001 heeft zich een geval voorgedaan in de sector bestuursrecht van een rechtbank, waar een rechter een zaak had behandeld terwijl hij nog niet in die rechtbank benoemd was. Betrokkene was echter wél al benoemd tot en beëdigd als rechter in een andere rechtbank.

Worden er maatregelen genomen om herhaling te voorkomen? Er is hier sprake van een incident. Van het toevoegen van nog een controlemoment aan het bestaande protocol mag geen betere waarborging van de naleving van voorschriften worden verwacht. Bij de Rechtspraak bestaat al het besef dat er nauwkeurig op moet worden toegezien dat rechters niet werkzaam worden vóórdat hun benoeming is ingegaan. De Raad voor de rechtspraak brengt dit nogmaals onder de aandacht van alle voorzitters van de besturen van rechtbanken, gerechtshoven, Centrale Raad van Beroep en College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Wie is verantwoordelijk voor deze fout?
Het gerechtsbestuur van de rechtbank 's-Hertogenbosch is eindverantwoordelijk en rekent zich het een en ander nadrukkelijk aan.

Wat gebeurt er met de betrokken rechter in opleiding? De betrokken rechter heeft haar opleiding tijdelijk onderbroken. De rechtbank Breda vindt dat de rechter weliswaar onoplettend is geweest, maar ziet geen reden om haar opleiding nu af te breken. In overleg wordt nu bekeken waar en wanneer zij haar opleiding het beste kan voortzetten. Als ze haar opleiding goed afrondt, gaat ze werken in het team familierecht van de rechtbank Breda.

Kunnen procespartijen de bevoegdheid van rechters in hun zaak zelf controleren?
De procespartijen moeten erop kunnen vertrouwen dat de rechterlijke macht zelf zorgvuldig toeziet op naleving van de regels en voorschriften. Wel kan een belanghebbende (partij in een rechtszaak) vragen wie de rechters in zijn zaak zijn en in het nevenfunctieregister op rechtspraak.nl controleren of die personen als rechter in dat register zijn opgenomen.

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 9 november 2007 Naar boven