Nederlandse Vereniging van Banken

Publicatiedatum: 8 november 2007

Voorontwerp nieuwe insolventiewet

Op 1 november j.l. heeft de Commissie onder voorzitterschap van Prof. Kortmann haar rapport, bestaande uit een voorontwerp plus toelichting van een nieuwe Insolventiewet, gepresenteerd.

Bij eerste lezing blijkt het rapport zeker positieve elementen te bevatten, zoals de aandacht voor de informele reorganisatie en een akkoord buiten insolventie. Dat neemt niet weg dat de NVB op enkele andere voorstellen forse kritiek heeft. De belangrijkste reden daarvoor is, dat die voorstellen in haar visie haaks staan op de beoogde doelstelling, namelijk het versterken van het reorganiserend vermogen van ondernemingen binnen en buiten een formele insolventieprocedure.

In de eerste plaats wordt de regeling van de verhaalsbenadeling voor verplichte rechtshandelingen (o.a. betaling van opeisbare vorderingen en verplichte zekerheidsstellingen) uitgebreid. Dergelijke rechtshandelingen kunnen volgens het voorstel vernietigd worden indien zij hebben plaatsgevonden binnen drie maanden vóór het verzoek tot insolventverklaring, daardoor andere schuldeisers zijn benadeeld, betrokkenen wisten dat die benadeling het gevolg zou zijn en wisten of moesten begrijpen dat de insolventie niet te vermijden was. Met zon bepaling wordt het voor banken wel erg hachelijk om bedrijven in moeilijkheden extra kredieten tegen aanvullende zekerheden te blijven verstrekken, terwijl die kredieten juist bedoeld zijn om die bedrijven erdoorheen te slepen. De verwachting is dan ook gewettigd dat banken daardoor terughoudender zullen worden, en dat zal eerder insolventies veroorzaken dan voorkomen.

Tijdens de insolventieprocedure krijgt de bewindvoerder, bij voortzetting van de onderneming, gedurende de afkoelingsperiode van maximaal drie maanden het recht van gebruik, verbruik en vervreemding van de activa en voert hij - eventueel ook na de afkoelingsperiode de regie bij verkoop van de onderneming of een deel daarvan dan wel de onderscheiden activa. Hij behoeft geen toestemming aan de zekerheidsgerechtigde te vragen, maar slechts de voorgenomen verkoop te melden, waarna de zekerheidsgerechtigde bezwaar kan maken bij de rechter-commissaris. Aldus wordt feitelijk beslist over de zekerheden van de bank zonder haar instemming. De onder het huidige recht bestaande checks and balances, die beide partijen de kans geven de belangen van alle betrokken partijen te bewaken, verdwijnen.

Op dit moment bestuderen de specialisten van de banken de volledige wettekst en toelichting en de NVB zal zeker gebruik maken van de gelegenheid om commentaar te geven in de consultatieronde, die door het ministerie van Justitie is aangekondigd.

Groene Waarmerk drempelvrij.nl logo