Rechtbank Zutphen


Vrijspraak vrouwelijke schutter Nunspeet

Zutphen, 9 november 2007 - De rechtbank heeft de vrouw die op Nieuwjaarsnacht 2007 heeft geschoten op een inwoner van Nunspeet vrijgesproken van poging tot doodslag en poging tot (zware) mishandeling.

De rechtbank komt tot dat oordeel omdat zij niet wettig en overtuigend bewezen acht dat de vrouw opzettelijk tot haar daad is gekomen.

Deskundigenonderzoek
Op grond van uitvoerig deskundigenonderzoek waarbij de deskundigen ook ter terechtzitting zijn gehoord, oordeelt de rechtbank dat de vrouw, die in haar slaap werd gestoord doordat haar hond op haar sprong, weliswaar wakker is geworden maar niet tot normaal bewustzijn is gekomen en onder invloed van droombeelden heeft gehandeld. Voor dat oordeel is van belang dat het gedrag dat zij toen vertoonde, helemaal niet past in het beeld van de vrouw, die als vriendelijk en zorgzaam bekend staat en die nog nooit met justitie in aanraking is geweest. Ten slotte is van belang dat het gebruik van een wapen voor de vrouw, als lid in bestuurslid van een schietvereniging, een routine was.

Alcoholgebruik
De vrouw had op Oudejaarsavond en in het begin van de Nieuwjaarsnacht overmatig alcohol gebruikt. Een deskundige heeft verklaard dat overmatig alcoholgebruik de kans op slaapwandelen vergroot. Omdat de vrouw tijdens eerdere slaapwandelingen nooit agressief gedrag had vertoond, hoefde zij niet te weten dat zij tot gewelddadig gedrag zou overgaan.

Eerste verklaring bij de politie
De rechtbank heeft geconstateerd dat er een tegenstelling bestaat tussen de eerste verklaring die de vrouw bij de politie heeft afgelegd en hetgeen zij vanaf haar vierde verklaring heeft verklaard. De eerste verklaring van de vrouw bevat elementen die gebaseerd lijken te zijn op haar herinneringen, terwijl zij in haar latere verklaringen en ter zitting heeft verklaard dat zij zich (op een enkele geheugenflard na) niets kon herinneren van hetgeen voorgevallen is, nadat zij die Nieuwjaarsnacht naar bed is gegaan. De deskundigen hebben daarvoor een aannemelijke verklaring gegeven. Doordat het eerste verhoor niet audio(visueel) is vastgelegd, kan de rechtbank niet beoordelen hoe dat verhoor is verlopen en kan zij dus ook niet de waarde van die eerste verklaring vaststellen. Onder die omstandigheden moet de vrouw het voordeel van de twijfel krijgen, aldus de rechtbank.

LJ Nummer

BB7529

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 9 november 2007 Naar boven