Gemeente Venlo


Gladheidbestrijding Venlo weer operationeel

8-11-2007

De gladheidbestrijding in de gemeente Venlo is in de periode van 1 november 2007 tot en met 15 april 2008 operationeel.

De gemeente Venlo pakt gladheid preventief aan. Dat betekent dat wegen en schoolfietsroutes al gestrooid worden op het moment dat gladheid door opvriezen, sneeuwval of ijzel wordt voorspeld.

Betrouwbare voorspellingen zijn extra belangrijk bij preventief strooien. Daarom heeft Venlo een contract met Meteo Consult die informatie levert over de weersverwachtingen die van invloed zijn op de toestand van de wegen. Meteo Consult is gedurende de winterperiode 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Daarnaast is er een gladheidmeldsysteem (GMS) op de koudste plek van Venlo (Columbusweg) geïnstalleerd.

De gemeente heeft een nieuwe strooiunit voor op een vrachtwagen aangeschaft. Een aantal sneeuwschuiven wordt nog vervangen. In overleg met de Provincie Limburg en Rijkswaterstaat is het strooirouteschema aangepast aan de hand van de openstelling van de A73.

Net als vorig jaar zal dit jaar een aantal medewerkers tussen Kerst en Nieuwjaar doorwerken om gladheid snel en adequaat te kunnen bestrijden. Ook is tussen Kerst en Nieuwjaar het Servicepunt Stadsbeheer bemenst.

Werkwijze gladheidbestrijding
In de periode van 1 november 2007 tot 15 april 2008 is de gladheidbestrijding operationeel. Maximaal 30-45 minuten na een melding van gladheid moet de strooiactie gestart zijn. Het duurt dan ongeveer 6 uur voordat alle routes gestrooid zijn. Naast de wegen die in de strooiroutes zijn opgenomen, is er nog ongeveer 300 km aan wegen in woonwijken. Dit zijn vaak smalle straten met veel geparkeerde auto's. Vanwege technische redenen, de milieubelasting en vanuit financieel oogpunt zijn deze straten niet opgenomen in de strooiroutes. Afhankelijk van de omstandigheden kan hier wel handmatig zout gestrooid of sneeuw geruimd worden. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd op de volgende plaatsen en dan vooral op het voetgangersgedeelte: bushaltes, zebrapaden, bejaardencentra, openbare gebouwen en trottoirs waar geen bebouwing aan grenst. Bij trottoirs waar bebouwing aan ligt, is het de bedoeling dat de bewoners de trottoirs zelf ijs-/sneeuwvrij houden.

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie:

Carina de Wijs
Adviseur bestuurlijke communicatie
tel. 077-359 6317
mobiel 06-14404490