Gemeente Rotterdam

De gemeenteraad heeft op 6 en 8 november gedebatteerd over de begroting voor 2008. Leefbaar Rotterdam en de SP stemden tegen. Er werden 81 moties ingediend; na toezeggingen van het college werden diverse moties weer ingetrokken. De gemeenteraad nam 16 moties en 3 amendementen aan. Het college werkt deze verzoeken uit en informeert de raad over de uitvoering.

Motie van raadscommissie

Verder nam de raad een motie van de raadscommissie voor Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport aan om 4,5 miljoen beschikbaar te stellen ten behoeve van de renovatie van de Rivièrahal van diergaarde Blijdorp.

RotterdamIdee en interventieteams

Leefbaar Rotterdam had felle kritiek op de informatieverstrekking vanuit het college en in het bijzonder over het project Rotterdam Idee. De fractie diende een motie van treurnis tegen het college in die alleen steun kreeg van de oppositiepartijen.

Op voorstel van de SP en Leefbaar Rotterdam werd kort gedebatteerd over de werkwijze van interventieteams en huisbezoeken van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit onderwerp komt binnenkort terug in de raadscommissies.

16 moties aangenomen

Rotterdamse vraagstukken moeten met een positieve benadering worden uitgewerkt en voortaan wordt bijgehouden welke positieve dingen in de stad gebeuren (CDA).

Het college moet ervoor zorgen dat de inburgeringsklassen per 1 april 2008 vol zitten en dat de raad eens in de twee maanden wordt geïnformeerd over de voortgang van de inburgering (PvdA en CDA).

Vanaf 2008 moet elke begroting van een nieuwe investering of een vervangingsinvestering een post voor het onderhoud bevatten (VVD).

Het budget voor het Rotterdamse Filmfonds wordt in 2008 verhoogd en het college komt in het voorjaar van 2008 met een plan van aanpak ter stimulering van de audiovisuele sector (PvdA).

De raad verzoekt de Rekenkamer om de effectiviteit van inburgeringstrajecten te onderzoeken (Leefbaar Rotterdam).

De functie van conciërges in het basisonderwijs moet structureel mogelijk worden gemaakt (Leefbaar Rotterdam).

Vanaf dit jaar moeten lokale media, waaronder migrantenmedia, ingeschakeld worden bij het gemeentelijk voorlichtingsbeleid (PvdA, CDA).

Het college is opgeroepen bij de kadernota 2009 voorstellen te doen om het investeringsniveau voor onderwijshuisvesting op peil te houden waarbij prioriteit wordt gegeven aan VMBO-scholen (PvdA).

Er wordt budget vrijgemaakt voor gratis openbaar vervoer voor 65-plussers in de daluren (PvdA, GroenLinks, CDA, Leefbaar Rotterdam, SP).

Het college is gevraagd 20 miljoen te reserveren zodat deelgemeenten in de komende vier jaar kunnen investeren in de buitenruimte om te komen tot een mooie stad (PvdA).

Het college is gevraagd met het project Stad van Dorpen, de Rotterdamse dorpengeschiedenis te starten (SP).

De fysieke inrichting van Lokale Cultuur Centra moet prioriteit krijgen (ChristenUnie-SGP).

Het college is opgedragen de uitkomst van de pilot taaltrajecten en gesubsidieerde arbeidsplaatsen voor te leggen aan de raadscommissie en de middelen pas dan beschikbaar te stellen als de commissie heeft ingestemd met het projectvoorstel (ChristenUnie-SGP, SP, Leefbaar Rotterdam, D66).

Het college moet een voorstel maken voor één loket waar initiatieven van burgers kunnen worden ingediend (ChristenUnie-SGP).

De komende jaren wordt extra geïnvesteerd om de kwaliteit van de buitenruimte op niveau 4 te brengen (VVD).

Rotterdams resultaat

De basis voor de begroting 2008 is het collegeprogramma De stad van aanpakken voor een Rotterdams resultaat. In 2008 gaat extra aandacht uit naar een schone, mooie en veilige stad. Verder moet Rotterdam bereikbaar zijn voor burgers en bedrijven en wordt geïnvesteerd in een klantvriendelijke gemeente. Rotterdammers moeten zich thuis voelen in de stad en er de komende jaren op vooruit gaan. Hierbij gaat het om uitzicht op werk of verbetering van het inkomen en toegang tot zorg voor diegenen die dat nodig hebben. Het totale begrotingsbedrag is 4 miljard.

Raad stelt belastingverordeningen voor 2008 vast

De gemeenteraad heeft voor 2008 negentien belastingverordeningen vastgesteld of gewijzigd. Een aantal tariefsstijgingen blijft beperkt tot 1,25%. De Hondenbelasting blijft ongewijzigd; dat geldt ook voor de verordeningen Bedrijfsreinigingsrecht, precario standplaatsen, Leges Publiekszaken Rotterdam en het tarievenbesluit woon- en bedrijfsschepen. Het tarief Onroerende-zaakbelasting voor eigenaren daalt met ruim 7%; het tarief OZB-niet woningen gebruiker daalt met 6% en OZB-niet woningen eigenaar met 2,5%. In de verordening parkeerregulering en parkeerbelasting wordt de wielklem geïntroduceerd. Het Rioolrecht wordt in 2008 verhoogd met 9,9%.

Raadsvergadering gemist?

De vergadering van de gemeenteraad is live uitgezonden op www.rotterdam.nl en kan in het archief worden teruggezien.

Voor meer informatie over de begroting: www.rotterdam.nl/begroting2008