Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Meppel, 6 november 2007

SDS voert innovatieve postercampagne in het
kader van de Week van de Chronisch Zieken

In de aanloop naar de Week van de Chronisch zieken (9 t/m 15 november) voert de Stichting Downsyndroom (SDS) een wel heel bijzondere postercampagne. Niet met standaard drukwerk. Nee, op basis van door ouders zelf gemaakte foto's van hun eigen kinderen met Downsyndroom, waarbij diezelfde ouders ook weer zorg dragen voor het breed uitzetten van die posters in hun regio. Het combineren van poster en tekststramien gebeurt op het kantoor van de SDS door een medewerker met Downsyndroom in een volledig digitaal traject. Het afdrukken van de digitaal aangeleverde posters doen de ouders zelf, lokaal. Voor een slide show met intussen al 71 poster verwijzen we u naar: http://www.downsyndroom.nl/shows/posters%20wdsad%202007%20show/index.htm Dezelfde show is ook aanklikbaar via een link in het oranje rechterdeel op: http://www.chronischziek.nl/2007/pages/index.html

Doel
Met deze postercampagne beoogt de SDS vooral:

1. Duidelijk maken dat samen zijn (integratie!) beter is en dan niet alleen voor de mensen met Downsyndroom zelf, maar ook omgekeerd. Integratie van mensen met Downsyndroom in de samenleving is beter voor die samenleving.
2. Downsyndroom bij het grote publiek nadrukkelijk neerzetten als chronische ziekte en benadrukken dat we als SDS op zoek zijn naar behandeling daarvan.
3. Een verbetering van het beeld van kinderen en (jong)volwassenen met Downsyndroom in het algemeen, laten zien hoe aardig en hoe gewoon de exponenten van onze doelgroep zijn.

De werkwijze
Ouders mailen een .jpg-bestand van een foto van hun kind met Downsyndroom die past bij: `Samen beter!' én bij `Ik kan ... Mag ik?'. Op het SDS-bureau wordt dan die foto tot één geheel samengevoegd met het tekst-en-logo-stramien van de SDS. Dat wordt gedaan door een medewerker met Downsyndroom. Vervolgens krijgen de ouders het resultaat teruggemaild in de vorm van een .pdf-bestand, dat kan worden geopend in het (gratis) programma Adobe Reader. Daarmee kunnen ze dan zelf de poster (laten) afdrukken, op formaat A4 of groter. Maar optimaal gemotiveerd als

ouders zijn wanneer het gaat om het showen van hun eigen kind, laten ze vaak aanzienlijke aantallen in A1 of zelfs A0 produceren, om die overal in hun omgeving prominent in beeld te brengen. Het is niet minder dan verbazingwekkend en uitermate positief hoe creatief ouders op dat punt blijken te zijn.

Downsyndroom = chronisch ziek?
Argumenten om Downsyndroom onder te brengen bij de chronische ziekten ­ mocht u ze niet kennen ­ zullen nog vandaag op de website van de SDS via een link worden opgenomen in:
http://www74.ws12.tijdelijke-url.nl/cms/publish/content/showpage.asp?pageid=469 Het betreffende artikel `Mijn kind chronisch ziek? Nee! Of toch?' mailen wij u op uw verzoek ook gaarne toe.

Suggestie
Wanneer wij als SDS -in alle bescheidenheid- een suggestie voor een item over deze postercampagne zouden mogen doen, denken wij aan aandacht voor het maken van de posters op het SDS-kantoor in Meppel naast korte interviews in het land met ouders die posters van hun kind in hun regio hebben opgehangen. Als SDS willen wij u graag behulpzaam zijn bij het lokaliseren van geschikte kandidaten.

Verdere informatie
Voor meer informatie over de Week van de Chronisch Zieken zie: www.chronischziek.nl/pages/index.html
N.B.: De SDS houdt in het kader van de Week van de Chronisch Zieken op zaterdag 10 november aanstaande in Beekbergen een symposium over een samenhangende visie op de begeleiding: Ketenzorg bij Downsyndroom - van Wieg tot Werk en Wonen. Aanmelding daarvoor is op dit moment nog mogelijk.

Verdere informatie: bureau van de SDS, tel. 0522 281337, of mail bureau@downsyndroom.nl Wij vragen u vriendelijk ruim aandacht te geven in uw medium aan deze campagne en mogelijk ook nog aan het symposium. Voor vragen en verdere informatie kunt u contact opnemen met de SDS via bovengenoemde kanalen.

Met vriendelijke groet,

Rob Goor

Stichting Downsyndroom
Hoogeveenseweg 38 Gebouw U 7943 KA Meppel t (0522) 281337 f (0522) 281799 info@downsyndroom.nl www.downsyndroom.nl