Ingezonden persbericht
Den Haag, oktober 2007
Randprogramma Odysseus
De Appel en de wereld: Hoe actueel is de Odyssee?
Voor en tijdens de speelperiode van de theatermarathon Odysseus organiseert Toneelgroep De Appel een uitgebreid randprogramma met gasten uit binnen- en buitenland. Bij de meeste programma's (Odysseusavonden) wordt er gezocht naar thema's uit Odysseus met een maatschappelijke link naar de actualiteit van vandaag.
Odysseusavond 2: Odysseus en de Odyssee
Prof. dr. Irene de Jong, de centrale gast, komt praten over verteltechnieken bij Homerus. Zij doceert klassiek Griekse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Zij schreef een indrukwekkend commentaar op de Odyssee van Homerus. Een werk dat de bewerkers van Odysseus (Aus Greidanus, Jules Terlingen en Alain Pringels) hebben geraadpleegd. Dit drietal gaat met Irene de Jong in gesprek over het vertellen van een klassiek verhaal nu. Een aantal scènes uit Odysseus en fragmenten uit de Odyssee van Homerus worden door de Appelacteurs gelezen.
datum vr 9 november 2007 in de grote zaal van het Appeltheater aanvang 20.15 uur kaarten ¤ 10,-/Appelvrienden ¤ 5,-/Pas 30- ¤ 5,-
Odysseusmiddag 3: Van toneeltekst naar voorstelling
Aus Greidanus, Jules Terlingen en Alain Pringels vervolgen hun verhaal zoals ze dit vertelden tijdens de eerste Odysseusmiddag afgelopen voorjaar. Tevens wordt er o.l.v. regisseur Aus Greidanus een aantal scènes uit Odysseus gerepeteerd.
datum zo 25 november 2007 in de grote zaal van het Appeltheater aanvang 14.00 uur kaarten ¤ 10,-/Appelvrienden gratis/Pas 30- gratis
Twee lezingen over de oudheid in de film
Er is een eindeloos aantal manieren om de oudste Europese verhalende teksten, de Ilias en de Odyssee, te begrijpen en te verwerken. Generatie na generatie vindt inspiratie in deze werken. Welke positie neemt de film in? Hoe wordt de oudheid in de speelfilm verbeeld? Welke tegengestelde krachten werken daar op in? Het ideaal van de autonome kunst staat hier tegenover een historiserende denkwijze. In een lezing in twee delen (2 keer geprogrammeerd), elke keer gevolgd door een toepasselijke film, vertelt Frits Naerebout over dit spanningsveld. Hij is docent Grieks-Romeinse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij is co-auteur van De Oudheid. Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis. Hij werkt aan een boek over het beeld van de oudheid in de speelfilm. Deze twee lezingen worden georganiseerd in samenwerking met Filmhuis Den Haag.
data zondag 13 (deel 1) en zondag 20 januari (deel 2) + woensdag 16 (deel 1) en woensdag 23 (deel 2) januari 2008
locatie Filmhuis Den Haag, Spui 191 aanvang zondag 15.00 uur en woensdag 19.30 uur
kaarten (lezing + film per deel) ¤ 12,50/Appelvrienden ¤ '¬ 10,-/Filmhuisvrienden ¤ 10,-/Pas 30- ¤ ¬ 10,-
passe-partout (lezing deel 1 en 2 + 2x film) ¤ 20,-/Appelvrienden ¤ '¬ 15,-/Filmhuisvrienden ¤ 15,-/Pas 30- ¤ 15,-
reserveren uitsluitend via Filmhuis Den Haag, tel 070 3656030, www.filmhuisdenhaag.nl
Odysseusmiddag 4: Op zoek naar Ithaka
Het Nederlandse bedrijf Fugro werkt mee aan het archeologisch onderzoek naar de exacte locatie van Ithaka. Dit onderzoek gaat uit van de baanbrekende hypothese uit Odysseus unbound van Robert Bittlestone. Dit boek gaat over de geologische veranderingen die sinds het optekenen van de Odyssee door aardbevingen hebben plaatsgevonden. Op basis daarvan zoekt men naar het eiland van koning Odysseus. Robert Bittlestone (o.v.b.) komt vertellen over zijn boek Odysseus unbound.
Fragmenten uit Het Visboek van Adriaen Coenen (1514-1587), een boek over de avonturen van een Scheveningse visser, worden vergeleken met de zeereizen van Odysseus. Een literaire tweestrijd met een archeologisch tintje. Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek.
datum wo 6 februari 2008 in de grote zaal van het Appeltheater aanvang 20.15 uur kaarten ¤ 10,-/Appelvrienden ¤ 5,-/Pas 30- ¤ 5,-
De Odysseusavond 5 (Penelopeavond) vindt plaats op woensdag 5 maart, de Odysseusavond 6 (met de Zuid-Afrikaanse auteur/regisseur Mike van Graan) vindt plaats op vrijdag 14 april en de Odysseusavond 7 (Telemachosavond, ook met Mike van Graan) vindt plaats op woensdag 14 mei.
Kaartverkoop theatermarathon Odysseus
Inmiddels 19 voorstellingen uitverkocht. Vijftig procent van het totaal aantal kaarten verkocht!
www.toneelgroepdeappel.nl
Toneelgroep De Appel seizoen 2007/2008
ODYSSEUS
naar Homerus, bewerking Aus Greidanus, Alain Pringels en Jules Terlingen
regie Aus Greidanus
spel Marguerite de Brauw, Sacha Bulthuis, Isabella Chapel, Hubert Fermin, David Geysen,
Aus Greidanus, Geert de Jong, Judith Linssen, Hugo Maerten, Bob Schwarze en
Jules Terlingen
decor Guus van Geffen
kostuums Annelies de Ridder
muziek en geluid Carl Beukman en Jorg Schellekens
licht Henry van Niel
Eind december 2003 bracht Toneelgroep De Appel de theatermarathon Tantalus van John Barton in de regie van Aus Greidanus uit. Deze voorstelling was een enorm succes. Aus Greidanus (artistiek leider van De Appel) regisseur en acteur in Tantalus kondigde aan het slot van de voorstelling aan, dat het verhaal van Odysseus eigenlijk ook geweldig is om te vertellen. Daarna viel het doek en klonk een overdonderend applaus. Het publiek vroeg iedere avond wanneer er gereserveerd kon worden voor Odysseus.
Aus Greidanus reist met zijn medewerkers al ruim twee jaar Odysseus achterna. Al het materiaal dat ze in handen krijgen over de Odyssee van Homerus wordt nauwkeurig onderzocht op zoek naar het ware gezicht van Odysseus. Stap voor stap krijgt zo de nieuwste theatermarathon van Toneelgroep De Appel vorm.
Het verhaal
Ithaka, het koninkrijk van Odysseus, wordt bedreigd. Zijn paleis wordt overspoeld door de jonge mannen van Ithaka die uit zijn op de hand van koningin Penelope. Zij, de trouwe echtgenote, wacht al twintig jaar op de terugkomst van Odysseus. Tevergeefs wacht zij op nieuws van hem. Maar het geduld van de vrijers raakt op; zij eisen dat Penelope een keuze maakt. Telemachos, de zoon van Odysseus, kijkt met lede ogen toe. Hij wordt ook volwassen en moet machteloos toezien hoe de rijkdom van zijn vader door deze jonge mannen verbrast wordt. Telemachos heeft zijn vader nooit gekend. Vastbesloten het lot in eigen handen te nemen gaat hij op zoek naar nieuws over zijn vader.
Odysseus werd door Poseidon, god van de zee, vervloekt; hij zwoer dat hij nooit zijn moederland zou bereiken. Sindsdien zwerft Odysseus van eiland naar eiland en beleeft de vreemdste avonturen.
Odysseus is het verhaal van de frontsoldaat die nooit meer thuiskomt. Hij heeft dood en verderf gezaaid tijdens de Trojaanse oorlog. Een tien jaar durende strijd tussen de Griekse koningen en de Trojanen. Een strijd om de Griekse koningin Helena.
De Odyssee van Odysseus is een tocht van een man die zichzelf in oorlog en strijd verloor. Een tocht waarin hij leert om zijn mateloze ambitie en eerzucht te begraven en de eigen sterfelijkheid te aanvaarden. Er bestaat geen eeuwige roem die je op slagvelden kunt krijgen. Dat is de les die hij van de grote Griekse held Achilles leert. Pas nadat hij zijn sterfelijkheid heeft aanvaard, is Odysseus in het reine met zichzelf en met zijn oorlogsverleden. En kan hij naar Ithaka terugkeren. Daar wacht hem de taak om zijn troon te beschermen.
Thema's
De belangrijkste thema's van Odysseus zijn het belang van gastvrijheid en het aanvaarden van de eigen sterfelijkheid. De koning van de Faiaken geeft de vreemdeling Odysseus de kans zijn verhaal te vertellen en zodoende te onthullen wie hij is. Dit ikverhaal is cruciaal in Homerus' Odyssee. Odysseus hervindt zichzelf in het vertellen over zichzelf. Dit maakt uiteindelijk zijn thuiskomst mogelijk. De Grieken zijn heel duidelijk ten aanzien van vreemdelingen; wees gastvrij tegenover een vreemdeling, het kan een god in vermomming zijn. Gastvrijheid tegenover vreemdelingen en hen uitnodigen hun verhaal te vertellen zijn twee boodschappen die van grote waarde zijn voor de belangrijkste vraag van de 21e eeuw. Hoe gaan we om met de vreemdeling?
Appeltheater, grote zaal, di 18 december 2007 t/m zo 1 juni 2008
première zondag 23 december 2007
aanvang 13.30 uur (geschatte eindtijd 22.30 uur)