European Union



Brussel, 8 november 2007

Obesitas bij kinderen tegengaan: de Europese Dag voor gezond eten en koken

Vandaag gaf de EU-commissaris voor Gezondheid, Markos Kyprianou, het startsein voor de "Europese Dag voor gezond eten en koken". Met deze Europese Dag worden kinderen ertoe aangezet gezond te eten en wordt beoogd het groeiende probleem van obesitas bij kinderen in Europa aan te pakken. In 14 lidstaten komen EU-ambtenaren, chef-koks en schoolkinderen samen voor demonstraties van hoe je gezond en heerlijk kunt koken en workshops over een evenwichtige levensstijl. EU-commissaris Kyprianou woonde vanmorgen de interactieve kooklessen in een Europese school in Brussel bij, waar 4 professionele chefs aan 60 kinderen uitlegden wat de voordelen van gezond eten zijn. De EU-commissaris voor Landbouw, Mariann Fischer-Boel, bezocht een school in Kopenhagen met een toonaangevende Deense chef. In de EU leiden momenteel ongeveer 22 miljoen kinderen aan overgewicht of obesitas. Het is dan ook de bedoeling bij kinderen interesse te wekken voor wat zij eten en hen bewust te maken van de basisbeginselen van een goede voeding. De Europese Dag voor gezond eten en koken is het resultaat van de samenwerking tussen de Europese Commissie en de vereniging van Europese chef-koks en koks Euro-Toques.

Commissaris Kyprianou verklaarde: "Wie als kind goede gewoonten aanleert, zal die waarschijnlijk als volwassene gemakkelijker blijven toepassen. Via dit partnerschap met Euro-Toques wil de Commissie kinderen op een leuke en interactieve manier bijbrengen dat het belangrijk is gezond te eten. Kinderen leren van gezond eten te genieten en te bewegen is de beste investering voor hun toekomst."

Het obesitasprobleem bij kinderen is bijzonder zorgwekkend: elk jaar komen er in Europa 400 000 kinderen met overgewicht of obesitas bij. Obese kinderen lijden niet alleen in hun kindertijd aan gezondheidsproblemen zoals diabetes en leverstoornissen, maar lopen op latere leeftijd vaak een hoog risico op hartziekten, kanker, hoge bloeddruk, beroerte en depressie.

De Europese Dag voor gezond eten en koken maakt deel uit van de bredere campagne van de Commissie om obesitas tegen te gaan door de EU-burgers ertoe aan te zetten evenwichtig te eten en meer te bewegen. Veel levensstijlpatronen leert men in de kindertijd aan. Daarom is het waarschijnlijk dat kinderen die leren hoe belangrijk het is om gezond te eten en die een goede voedingskeuze leren maken, als volwassenen voor een evenwichtige levensstijl zullen kiezen. Vandaag zullen honderden kinderen tijdens evenementen en workshops in diverse EU-lidstaten op een aantrekkelijke manier leren wat een gezonde voeding is. Chefs van Euro-Toques zullen samen met de kinderen voedzame maaltijden bereiden en aantonen dat gezonde voeding niet saai hoeft te zijn, en ambtenaren van de Commissie zullen de kinderen vertellen over het belang van een evenwichtige voeding en beweging. In een aantal van de betrokken landen zullen ook persconferenties worden georganiseerd.

De Europese Dag voor gezond eten en koken heeft zijn eigen website, die bekend staat onder de naam EU.Minichefs: http://eu.mini-chefs.eu. Deze website voor kinderen laat zien dat gezond eten leuk kan zijn. Ook is er een Europees forum over gezond eten en koken met uitstekende recepten en kookadviezen voor gezonde maaltijden. De website is in 12 talen beschikbaar en bevat ook een interactief kookspel, waardoor kinderen spelenderwijs kunnen leren.