Re-integratiebedrijven boeken wel degelijk successen
EINDHOVEN, 20071108 -- Re-integratiebedrijven liggen onder vuur. Volgens het CDA wordt er onvoldoende resultaat geboekt met het aan het werk helpen van uitkeringsgerechtigden en kost dit de samenleving miljarden euro's. Door alle negatieve berichtgeving rondom re-integratie worden de succesverhalen over mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt niet gehoord. En die succesverhalen laten wel degelijk zien dat er resultaten behaald worden. Epheon Re-integratie werkt in een partnership samen met de gemeente Enschede om moeilijk plaatsbare doelgroepen duurzaam aan het werk te helpen en met succes, gemiddeld 70% van de werkzoekenden vindt een reguliere baan.
Uitkeringsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt zijn voor werkgevers niet aantrekkelijk om in dienst te nemen. Met het project Opstapbanen in Enschede worden deze mensen direct uit de uitkering gehaald en wordt hen een arbeidsovereenkomst aangeboden. Men heeft dan nog geen echte baan, maar wordt begeleid naar werk. Een werkgever kan deze mensen dan via een gereduceerd tarief in dienst nemen. Dit maakt deze doelgroep voor hen juist weer aantrekkelijk. Daarna volgt begeleiding op de werkplek, zodat de werknemer uiteindelijk wel voldoet aan het functieprofiel.
70% van de deelnemers krijgt na afloop van het traject een reguliere arbeidsovereenkomst aangeboden.
Helaas is dit project niet representatief voor de re-integratiebranche en zijn er de laatste jaren ook onprofessionele bedrijven op de markt gekomen. Dat het voor werkzoekenden moeilijk kiezen is uit alle aanbieders van re-integratietrajecten is een feit. De re-integratiebranche is zich hiervan bewust en heeft daarom het Blik op Werk keurmerk in het leven geroepen. Bedrijven die dit keurmerk behalen, voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen. Daarmee zijn hun resultaten en plaatsingscijfers ook bekend. Daaruit blijkt ook dat de aangesloten re-integratiebedrijven wel successen boeken. De negatieve benadering van de re-integratiebranche is ook Ronald Donkers, directeur van Epheon Reïntegratie, een doorn in het oog: `na alle negatieve belangstelling over onze branche wordt het tijd dat men kijkt naar de succesverhalen die er zijn. We zouden bijna vergeten dat we het hier hebben over echte mensen in tegenstelling tot alle berichten over gelden en mislukte plaatsingen.'