Componist Borodin ook wetenschappelijk succesvol
Promotie Oost-Europakunde
donderdag 8 november, 14.00 uur
Bij muziekliefhebbers is de naam van componist Alexander Borodin (1833-1887) welbekend. Minder bekendheid genieten zijn verdiensten op wetenschappelijk en maatschappelijk gebied. Als er al wordt verwezen naar de nevenactiviteiten van deze componist, dan komen die niet voldoende tot hun recht. Behalve componist van een aantal bekende werken was Borodin hoogleraar chemie. Zijn bereiding van benzoylfluoride was een primeur. Daarnaast zette hij zich in voor hoger medisch onderwijs aan vrouwen (hij was zelf ook als arts opgeleid). In zijn tijd was een voortgezette opleiding voor vrouwen ongebruikelijk of zelfs verboden. Zijn vele contacten met kunstenaars en geleerden in Rusland en daarbuiten heeft Borodin zelf op boeiende wijze beschreven in zijn publicaties en vooral in zijn brieven. Hij maakte vijf reizen naar West-Europa en bracht daar enkele jaren door. Willem Vijvers bespreekt in zijn proefschrift de wisselwerking tussen Borodins activiteiten en zijn persoonlijke leven tegen de achtergrond van het negentiende-eeuwse Rusland. Daarbij gebruikte hij vooral brieven en de correspondentie en memoires van tijdgenoten.
W.G. Vijvers: Alexander Borodin; een biografische studie. Promotor is prof. dr. B. Naarden.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.
{
Ambachtslieden versierden dertiende-eeuwse handschriften
Promotie Kunstgeschiedenis
dinsdag 6 november, 14.00 uur
Wendelien Vink deed onderzoek naar dertiende-eeuwse verluchte handschriften die Brunetto Latini s Livres dou Tresor bevatten. Kort nadat de uit Florence verbannen auteur in Arras dit encyclopedische werk schreef, werden er in hetzelfde Arras meerdere exemplaren van deze tekst geschreven. Vink ontdekte dat deze handschriften (1275-1285) niet zijn vervaardigd door getrainde miniaturisten. Hier moeten getalenteerde ambachtslieden aan het werk zijn geweest. Diverse ambachtslieden die in hun eigen vak (tijdelijk) geen werk hadden, zochten andere werkzaamheden. Aangezien glazeniers, emailleerders, ivoorsnijders en kapitelensnijders goed moeten kunnen tekenen en diverse iconografische modellen tot hun beschikking hebben, ligt de tijdelijke overstap naar handschriftverluchting (versieren met initialen en miniaturen in kleur en verguldsel) voor de hand. Hiermee moet rekening worden gehouden door wetenschappers die stijlonderzoek naar deze handschriften doen en er een oeuvre uit trachten samen te stellen rond een miniaturist. Zij gaan vaak uit van een meester met assistenten, werkzaam in een atelier dat gespecialiseerd is in handschriftverluchting. Deze situatie gaat echter niet op voor diverse handschriften die aan het einde van de dertiende eeuw in Arras werden vervaardigd. Een versie van Livres dou Tresor die rond 1280 werd vervaardigd in het nabijgelegen Thérouanne werd wel door een gespecialiseerd atelier gemaakt.
Mw. W.A.W. Vink: Brunetto Latini s Livres dou Tresor verbeeld. Een vergelijking van de werkwijze van twee laat-dertiende-eeuwse handschriftateliers in Arras en Thérouanne. Promotor is mw. prof. dr. C.A. Chavannes-Mazel.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam