Universiteit van Amsterdam



Honderd jaar psychologie aan de UvA

Symposium Psychologie


donderdag 8 en vrijdag 9 november, 10.00-16.30 uur

Hoe sterk is ons aanpassingsvermogen, hoe flexibel zijn we in veranderende omstandigheden, en kunnen we mensen sturen of ligt alles vast? De (in)flexibiliteit van de menselijke geest roept essentiële vragen op die bestudeerd worden binnen alle deelgebieden van de psychologie. The (in)flexibility of human nature is het onderwerp van het symposium dat ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van psychologie aan de UvA op 8 en 9 november wordt georganiseerd. Verschillende (internationale) experts presenteren hun visie op dit vraagstuk aan de hand van hun eigen onderzoek.

Zo spreken gerenommeerde wetenschappers als Jaap Murre, Russell Spears, Roy Baumeister, Richard Ridderinkhof, Carsten de Dreu en Nico Frijda over zaken als groepsgedrag, discriminatie, creativiteit, het lerend vermogen van ouderen en kinderen, angststoornissen, de werking van teams en het herstel van de hersenen na beschadiging. Lange tijd hebben wetenschappers gedacht dat mensen creatiever zijn als ze in een positieve gemoedstoestand zijn. Carsten de Dreu, hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie, betoogt dat boze mensen doortastender zijn en dat die gemoedstoestand ook de creativiteit kan stimuleren. Hoogleraar Theoretische neuropsychologie Jaap Murre laat zien dat, anders dan tot voor kort werd gedacht, mensen wel degelijk kunnen herstellen van een hersenbeschadiging dankzij de flexibiliteit van het brein.

Boek Leve de psychologie!

Op 8 november wordt tevens het eerste exemplaar van het boek Leve de Psychologie! gepresenteerd. Dit boek, geschreven door Vittorio Busato en uitgegeven door Prometheus/Bert Bakker, beschrijft niet alleen de geschiedenis van de Amsterdamse psychologiefaculteit, maar plaatst die geschiedenis nadrukkelijk in de context van (inter)nationale ontwikkelingen in de psychologie.

Honderd jaar onderzoek en onderwijs

In 1907 kreeg Tjitze de Boer, hoogleraar Wijsbegeerte, de eerste leeropdracht in de Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hiermee legde hij de basis voor het onderwijs en onderzoek in de psychologie aan de UvA. Inmiddels heeft de afdeling Psychologie van de UvA een van de grootste opleidingen Psychologie in Nederland, en staat zij bekend om de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek.


Locatie: Roetersstraat 15, Gebouw A, kamer A.

Toegang: gratis voor studenten psychologie, alumni en (ex)medewerkers van de afdeling. Aanmelden verplicht. Voertaal is Engels. Zie voor aanmelding en voor het volledige programma www.100jaarpsychologie.nl. Meer informatie: m.teunisse@uva.nl.

{
Ambachtslieden versierden dertiende-eeuwse handschriften


Promotie Kunstgeschiedenis


dinsdag 6 november, 14.00 uur

Wendelien Vink deed onderzoek naar dertiende-eeuwse verluchte handschriften die Brunetto Latini s Livres dou Tresor bevatten. Kort nadat de uit Florence verbannen auteur in Arras dit encyclopedische werk schreef, werden er in hetzelfde Arras meerdere exemplaren van deze tekst geschreven. Vink ontdekte dat deze handschriften (1275-1285) niet zijn vervaardigd door getrainde miniaturisten. Hier moeten getalenteerde ambachtslieden aan het werk zijn geweest. Diverse ambachtslieden die in hun eigen vak (tijdelijk) geen werk hadden, zochten andere werkzaamheden. Aangezien glazeniers, emailleerders, ivoorsnijders en kapitelensnijders goed moeten kunnen tekenen en diverse iconografische modellen tot hun beschikking hebben, ligt de tijdelijke overstap naar handschriftverluchting (versieren met initialen en miniaturen in kleur en verguldsel) voor de hand. Hiermee moet rekening worden gehouden door wetenschappers die stijlonderzoek naar deze handschriften doen en er een oeuvre uit trachten samen te stellen rond een miniaturist. Zij gaan vaak uit van een meester met assistenten, werkzaam in een atelier dat gespecialiseerd is in handschriftverluchting. Deze situatie gaat echter niet op voor diverse handschriften die aan het einde van de dertiende eeuw in Arras werden vervaardigd. Een versie van Livres dou Tresor die rond 1280 werd vervaardigd in het nabijgelegen Thérouanne werd wel door een gespecialiseerd atelier gemaakt.

Mw. W.A.W. Vink: Brunetto Latini s Livres dou Tresor verbeeld. Een vergelijking van de werkwijze van twee laat-dertiende-eeuwse handschriftateliers in Arras en Thérouanne. Promotor is mw. prof. dr. C.A. Chavannes-Mazel.


Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.