Voedingcentrum
Koffie verhoogt cholesterol, maar verzadigd vet meer
8 november 2007
In veel media staan recentelijk berichten over de slechte invloed van
koffie op het cholesterolgehalte. Dit naar aanleiding van een
onderzoek van de Consumentenbond. Koffie kan inderdaad het
cholesterolgehalte verhogen, maar deze invloed is gering in
vergelijking met bijvoorbeeld het eten van producten met teveel
verzadigd vet.
Het gaat in dit geval om ongefilterde koffie, bijvoorbeeld gezet in
een cafetière of uit een bepaald soort (âfresh brewâ) automaat zonder
papieren filter. Dit is maar een klein deel van de koffie zoals die in
Nederland wordt gebruikt. Deze koffie verhoogt het cholesterolgehalte
licht (met circa 2 procent).
Cafestol
In ongefilterde koffie zitten de stoffen cafestol en kahweol. Deze
zijn verantwoordelijk voor de stijging van het cholesterol in het
bloed. Koffie die is gezet met een papieren filter is veilig voor het
cholesterolgehalte, omdat deze stof grotendeels achter blijft in de
filter.
Wie zijn cholesterolgehalte laag wil houden doet er goed aan vooral te
letten op een gezonde en gevarieerde voeding met weinig verzadigd vet
en veel voedingsvezel. Dit heeft een veel sterker (gunstig) effect op
het cholesterol in het bloed en het risico van hart- en vaatziekten
dan cafestol.