Gemeente Helmond


200 miljoen saneringsubsidie beschikbaar

Eigenaren en erfpachters kunnen zich tot 1 januari 2008 aanmelden voor subsidie om vervuilde bedrijfsgrond te laten schoonmaken.

Helmondse ondernemers kunnen op korte termijn met een behoorlijke kostenpost te maken krijgen. Het is namelijk mogelijk dat hun bedrijfsgrond vervuild is. Het gaat vaak om verontreiniging die al decennia in de grond zit en waar de -huidige- eigenaar meestal geen weet van heeft.

Opruimplicht

Wie het moet opruimen is echter wel heel duidelijk. Volgens de Wet Bodembescherming moeten eigenaren of erfpachters van bedrijfsterreinen namelijk zélf hun verontreinigde bodem saneren, ook al zijn ze niet de veroorzaker. Gelukkig is er een subsidieregeling, waarvoor bedrijven zich nog tot 1 januari 2008 kunnen aanmelden.

Behoorlijke kosten

Een bodemsanering kan behoorlijk in de papieren lopen. Afdekken van verontreinigde bodem kost afhankelijk van de omvang al gauw enkele tienduizenden euro. Indien flinke hoeveelheden grond en/of grondwater moeten worden verwijderd of gereinigd kunnen de kosten in de miljoenen lopen.

De overheid draagt bij

Dat eigenaren of erfpachters verantwoordelijk zijn voor de bodemsanering wil niet zeggen dat ze de hele sanering moeten betalen. De overheid heeft een subsidiepot met 200 miljoen euro beschikbaar gesteld; ook wel bekend als de Bedrijvenregeling. Een groot deel van deze subsidie is nog niet opgevraagd. De subsidie varieert van 15% tot 70% van de saneringskosten, afhankelijk van onder andere het tijdstip waarop de verontreiniging is veroorzaakt, de betrokkenheid van de eigenaar of erfpachter daarbij en het moment waarop het terrein is gekocht.

Aanmelden vóór 1 januari 2008

Eigenaren of erfpachters die al weten dat er op hun terrein moet worden gesaneerd, en daarvoor graag een bijdrage van de overheid willen, moeten zich vóór 1 januari 2008 melden bij de gemeente Helmond met de resultaten van een nader bodemonderzoek. Dit is ook van belang als zij hun terrein willen verkopen, aangezien ze dan de subsidierechten kunnen overdragen aan de koper. De aanmelding waarborgt overigens alleen de mogelijkheid tot het verkrijgen van subsidie, maar betekent niet dat het bedrijf er ook recht op heeft.

Ook aanmelden bij vermoeden vervuiling

Ook als het nog niet duidelijk is of sanering nodig is, is het verstandig dat eigenaren en erfpachters zich vóór 1 januari 2008 aanmelden bij de gemeente. De aanmelding zelf leidt namelijk niet automatisch tot een saneringsplicht, maar stelt wel de mogelijkheid tot het verkrijgen een eventuele subsidiebijdrage in de toekomst veilig. De aanmelding moet vergezeld gaan van een verkennend bodemonderzoek. De kosten hiervan bedragen gemiddeld enkele duizenden euro. Dit is een investering die zich later kan terug verdienen via een subsidiebijdrage. Bedrijven die denken aan verbouwen of verkopen weten bovendien waar ze aan toe zijn en kunnen vervolgonderzoek en zonodig sanering binnen de wettelijke kaders zo flexibel mogelijk inpassen in hun bedrijfsvoering.

Meer informatie

Op de website van Senter Novem staat meer informatie over de Bedrijvenregeling. Aanmeldingsformulieren zijn te downloaden via het Digitaal loket van de gemeente.

Handhaving

Het rijksbeleid is erop gericht alle risicovolle bodemverontreiniging uiterlijk in 2015 te hebben aangepakt. De rest van de gevallen moet in 2030 zijn gesaneerd. De gemeente Helmond zal daarom de komende jaren eigenaren van alle bij haar bekende potentieel ernstig verontreinigde bedrijfsterreinen benaderen. Als daarbij geen goede afspraken gemaakt kunnen worden over het tijdstip van onderzoek of sanering, wordt een onderzoeks- of saneringsbevel gegeven.