GroenLinks in de Europese Unie

GroenLinks bezorgd over vrijpleisters

Brussel, 8 november 2007 - Pleisters die seksuele lust opwekken bij vrouwen blijken in de EU vrij te koop op internet. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg wil de pret niet bederven, maar vreest voor de gezondheidsrisico´s. Zij stelde daarover vandaag vragen aan de Europese Commissie.

De vrijpleister, Intrinsa patches, worden in de media en op het internet gepresenteerd als het wondermiddel voor vrouwen met een laag libido. De pleister moet op de huid worden aangebracht en geeft dan het hormoon testosteron af. Deze stof wordt vaak in verband gebracht met seksuele lustgevoelens.

Volgens Buitenweg is het te makkelijk om te denken dat je met een pleistertje plakken klaar bent. "Onderzoek wijst uit dat de behoefte aan seks bij vrouwen, anders dan bij mannen, veel minder te maken heeft met lichamelijke prikkeling. Voor veel vrouwen zijn tederheid en vertrouwen een noodzakelijke voorwaarde."

In 2006 gaf de Europese Commissie toestemming de vrijpleister op de markt te brengen voor vrouwen die hun baarmoeder en eierstokken hebben laten verwijderen. Het product is alleen voor deze specifieke doelgroep getest en mag niet zonder doktersvoorschrift verstrekt worden.

Toch is de vrijpleister via een Engelse website verkrijgbaar. Europeanen kunnen het product zonder doktersrecept bestellen. Daarvoor wordt nadrukkelijk op de website geadverteerd. Volgens Buitenweg is dit in strijd met de vergunning die voor de Intrinsa patches is afgegeven.

"Ik heb gisteravond zelf via internet de pleisters aangevraagd, zonder voorschrift van mijn eigen dokter. De eisen worden dus omzeild. Ik heb de Europese Commissie daarom gevraagd de controle op de verkoop te verbeteren en de vergunning in te trekken als de marketing van het product niet overeenkomt met de reden waarom de verkoop is toegestaan."

Volgens Buitenweg is ook de marketing van de vrijpleister erg eenzijdig. De gezondheidsrisico's en bijwerkingen staan niet vermeld op de website. Testosteron is een hormoon dat niet alleen het opwekken van seksuele prikkeling stimuleert, maar ook de ontwikkeling van mannelijke kenmerken. Het risico bestaat dat vrouwen niet zozeer zin in sex krijgen, maar vooral een baard en een lage stem. "Verkopers van het product moeten potentiële kopers hierop wijzen, in plaats van alleen het benadrukken van de positieve kanten", vindt Buitenweg.


----------------------------

Vragen Kathalijne Buitenweg aan de Europese Commissie op 8 november 2007

Op 28 juli 2006 verleende u vergunning aan Procter and Gamble voor het op de markt brengen van Intrinsa in de gehele Europese Unie. ´Het comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik´ concludeerde dat deze zogenaamde vrijpleister libidoverhogend werkt bij vrouwen met een seksuele dysfunctie als gevolg van het verwijderen van de baarmoeder en beide eierstokken. Intrinsa mag volgens uw vergunning alleen op doktersrecept verstrekt worden en alleen aan vrouwen wiens baarmoeder en eierstokken verwijderd zijn.

In de media is op dit moment aandacht voor de Intrinsa patches. Vaak wordt daarbij niet vermeld dat ze voor een specifieke doelgroep bedoeld zijn. Het product is inmiddels op http://www.121doc.co.uk/ te bestellen door het invullen van een simpele vragenlijst. Het product wordt daar aangeprezen als een wondermiddel voor vrouwen met een laag libido.

Ik citeer van de eerdergenoemde website: ´Als u een van de miljoenen vrouwen bent die lijden aan seksuele dysfunctie hoeft u niet bij de pakken te gaan neerzitten! Nu is er Intrinsa om uw libido te verbeteren. Vul het formulier in en bestel Intrinsa. Het is tijd voor een nieuw seksleven!´. Pas helemaal onderaan een van de vervolgpagina´s worden potentiële kopers erop gewezen dat er ook risico´s en mogelijke bijwerkingen horen bij het gebruik van de vrijpleister.


1. Heeft de Commissie cijfers over de afzet van de Intrinsa patches?


2. Weet u in hoeveel gevallen de pleisters worden verkocht aan vrouwen, niet behorend tot de doelgroep waarvoor ze geïndiceerd zijn?


- Hoe is de controle geregeld om te garanderen dat medicijnen ook uitsluitend gebruikt worden door de groep mensen waarvoor het medicijn bedoeld is, waarvoor de afweging tussen voor- en nadelen is gemaakt, en op basis waarvan toegang tot de markt is toegestaan?


- Wordt er ook controle uitgeoefend op de marketing van een product?


3. Bent u het met mij eens dat ´121 doc´ in strijd met de op 28 juli 2006 door u verstrekte vergunning handelt, door het product te verkopen zonder een doktersvoorschrift gezien te hebben?


4. Hoe waarschijnlijk is het dat de Intrinsa patches in de toekomst verstrekt mogen worden aan alle vrouwen, die eronder lijden dat ze geen of minder seksuele gevoelens of verlangens hebben?