StoneSansAfdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 08-11-2007

Televisie

EENVANDAAG

Uitzending donderdag 8 november

Nederland 1 - 18.20 uur

StoneSansWIJZIGINGEN
HANDELINGEN A LA DONNER VERBODEN

StoneSansKamer
maakt eind aan ingrijpen Handelingen door ministersStoneSans

StoneSans

Het inhoudelijk wijzigen van de Handelingen der Tweede Kamer door ministers behoort vanaf nu tot het verleden. Het presidium van de Tweede Kamer heeft hiertoe besloten, zo bericht EENVANDAAG vanavond. Met de beslissing wil het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer, voorkomen dat er nog een keer wordt ingegrepen zoals minister Donner dat deed bij het debat over het ontslagrecht.

Vanaf nu worden alle verslagen van Kamerdebatten letterlijk opgenomen in de Handelingen der Tweede Kamer. Alleen bij feitelijke onjuistheden, zoals foute jaartallen of namen, mogen er veranderingen worden aangebracht. Andere veranderingen moeten door de bewindspersoon per brief aan de Kamer worden gezonden, waarna ze eventueel worden aangehecht met aantekening.

Minister Donner van Sociale Zaken liet zijn eigen uitspraken tijdens een debat over het ontslagrecht achteraf aanpassen in de Handelingen der Tweede Kamer. De uitspraken werden dusdanig veranderd, dat ze niet meer overeenkwamen met wat in het debat feitelijk werd gezegd.

Een en ander kwam aan het licht door de uitzending van EENVANDAAG van 28 september jl. Minister Donner sprak toen van een werkwijze die stond in een traditie die 'hij als ambtenaar al toepaste'. D66-Tweede Kamerlid en lid van het presidium Fatma Koser Kaya: "We hebben toen gezien dat de kern van het debat was veranderd. Dat gaat vanaf nu anders. De regels zijn aangescherpt. Je moet je wel netjes gedragen".

GroenLinks-Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak: "We hebben met Donner de affaire gehad met de GPD en dus ook het veranderen van de Handelingen. Ik hoop niet dat het de cultuur op het departement is. Overal bovenop willen zitten. Je moet je wel aan de regels houden".

Met deze beslissing maakt het presidium van de Tweede Kamer een eind aan een traditie die meer dan honderdvijftig jaar oud is. De nieuwe procedure zal na overleg met de Eerste Kamer ingevoerd worden.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl