PvdA Evert Vermeer Stichting


08 NOVEMBER 2007
Verslag: Publieksdebat met minister Bert Koenders

Op 30 oktober vond in Theater Concordia in Den Haag het EVS Publieksdebat plaats met als hoofdgast minister Bert Koenders. De minister sprak over zijn nieuwe beleidsnota, waarin vier speerpunten zijn vastgelegd. Wie denkt dat op de bespreking van een droog beleidsdocument weinig mensen afkomen, heeft het mis. De minister wachtte een bomvolle zaal kritische mensen.

De avond werd geopend door EVS-voorzitter en oud-minister Jo Ritzen. Hij merkte op dat de economische groei in Afrika de afgelopen jaren gemiddeld boven de 5% uitkwam en daarmee een van haar best bewaarde geheimen is. De vraag is natuurlijk hoe ook de allerarmsten van deze welvaart kunnen mee profiteren. Aan Koenders de uitdaging om deze vraag te beantwoorden.

De minister begon zijn betoog met de opmerking dat: het is nodig om nieuw beleid op te stellen, omdat we leven in een veranderende wereld. Hij stelde dat het hierbij belangrijk is prioriteiten te stellen: Je kan geen honderd bloemen laten bloeien. Hierbij riep hij de ontwikkelingssamenwerking op uit het schuttersputje te komen. OS is immers een investering in veiligheid en ontwikkeling en dat kan nu eenmaal niet zonder risicos.

De kern van de beleidsnota draait om vier speerpunten. Het ging deze avond dan ook vooral over de hoofdlijnen van het beleid. Als eerste ging de minister in op economische groei en de (ongelijke) verdeling daarvan. Binnen dit onderwerp benadrukte Koenders vooral de rol van het bedrijfsleven. Niet alleen welvaart is ongelijk verdeeld, dat geldt ook voor veiligheid. De minister stelde dat inzet júist vereist is in de conflictgebieden, ook al is het er vaak gevaarlijk opereren. Investeren in landen zonder stabiel bestuur zal altijd een risicovolle onderneming blijven. Dat Koenders dit risico aandurft, blijkt uit het feit dat hij fragiele staten tot één van zijn vier prioriteiten heeft benoemd. Een derde prioriteit is meer aandacht te vragen voor gelijke rechten en kansen voor vrouwen. Twee van de millenniumdoelstellingen gaan expliciet over vrouwenrechten; er wordt echter weinig vooruitgang geboekt. De vierde prioriteit heeft betrekking op klimaatverandering, duurzaamheid en energie. Klimaatverandering zal in de toekomst vooral in ontwikkelingslanden ernstige gevolgen hebben. Zo wordt er in Afrika nog grotere droogte voorspeld en zullen zich problemen met de watervoorziening gaan voordoen. Volgens Koenders is adaptatie, het zich aanpassen aan klimaatveranderingen, van groot belang om de risicos te verkleinen.

Bij het debat dat volgde op zijn uiteenzetting was het vooral de storm aan vragen die opviel. Handen schoten omhoog en gespreksleider Femke van Zijl moest streng zijn om de strakke tijdsplanning aan te kunnen houden. Opmerkelijk was het grote aantal vragen over duurzaamheid. Vooral biomassa moest het hierbij ontgelden. Toverwoord van de avond was coherentie. Bij ieder thema werd opnieuw naar voren gebracht hoe belangrijk het is dat verschillende beleidsvelden coherent aan elkaar optreden.

Dat Nederland ondanks grote plannen echter een klein land blijft, ondervond Koenders aan den lijve tijdens zijn rondreis door Congo eerder dit jaar. Een Chinese handelsmissie zorgde ervoor dat zijn reservering in een restaurant opeens zoek was. Dezelfde handelsmissie sloot later die week een contract af ter waarde van ruim 5 miljard; meer dan Koenders in een heel jaar te besteden heeft. De kersverse minister laat zich daardoor niet uit veld slaan. Nederland is wellicht een klein land, maar wil en kan tóch een katalysator zijn in in de wereld van ontwikkelingssamenwerking.

Door Femke Batterink (Evert Vermeer Stichting)