Oneerlijke concurrentie chauffeursopleidingen

08/11/2007 15:20



Bovag



VTL verstoort met het bevoordelen van een beperkt aantal rijscholen de markt van transportopleidingen. Daardoor is sprake van oneerlijke concurrentie in de branche. Dat concludeert de BOVAG na een onderzoek onder de leden van zijn afdeling Verkeersopleidingen.

De Stichting Vakopleidingen Transport en Logistiek (VTL) verstoort, met hulp van gelden uit het Europees Sociaal Fonds en bedrijfstakfonds SOOB, de marktwerking in de rijschoolbranche. VTL maakt met subsidiegeld de opleidingen van slechts 19 rijopleiders kunstmatig goedkoop. Deze rijscholen kunnen de opleiding aanbieden met kortingen die oplopen tot 90 procent. Zij worden daardoor ontoelaatbaar bevoordeeld. De overige ruim 200 rijscholen in de branche hebben het nakijken omdat zij uit de markt geprezen worden. Dit is ontoelaatbare concurrentievervalsing, waarvan een groot aantal ondernemers ernstig nadeel ondervindt. Soms zelfs met werkgelegenheidsverlies en faillissementen tot gevolg.

Deze handelwijze van VTL is moeilijk te rijmen met de klacht in de transportsector over het te lage tempo waarmee kandidaat-chauffeurs doorstromen door de opleidingen. Het is immers niet verwonderlijk dat 'de pijplijn verstopt zit' als slechts één op de tien rijscholen in staat wordt gesteld mee te concurreren. Transportondernemers die eigenlijk liever zaken doen met een andere dan de 19 bevoorrechte rijscholen hebben, vanwege het enorme kunstmatige prijsverschil, geen vrije keuze.

BOVAG is al geruime tijd in overleg met de betrokken organisaties, maar tot dusver levert dat niets op. BOVAG heeft deze concurrentievervalsende praktijk nu per brief voorgelegd aan het ESF-bureau (toezichthouder op correcte verdeling van ESF-gelden) en onder de aandacht gebracht van de vaste kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is immers onacceptabel als met gemeenschapsgeld het leeuwendeel van een branche buiten spel wordt gezet.

EINDE BERICHT





http://www.bovag.nl




BOVAG