Gemeente Doetinchem

Respectvol en kleurrijk noaberschap

College Doetinchem stelt integratiebeleid vast

Dinsdag 6 november heeft het college van Doetinchem de integratienota vastgesteld. In deze nota staat welke maatregelen Doetinchem de komende jaren neemt die leiden tot een constructieve wijze van samenleven in een veelkleurige samenleving, dus tot een respectvol en kleurrijk noaberschap.

Met de komst van de Wet inburgering per 1 januari 2007 als aanleiding maakt de gemeente Doetinchem werk van integratiebeleid. Landelijk staat integratie momenteel sterk in de belangstelling. Doetinchem heeft gelukkig weinig last van etnische spanningen. Toelatings-, uitzettings- en integratiebeleid hebben tot op heden onvoldoende resultaat gehad. Doetinchem wil voor alle burgers, ook voor burgers van allochtone afkomst, dat zij sociaal en economisch meedoen. Doetinchem gaat ervan uit dat een ieder hier zelf voor verantwoordelijk is. Als er sprake is van serieuze belemmeringen kan de gemeente hulp faciliteren die gericht is op afbouw van die hulp.

Hieronder een aantal uitgangs- en speerpunten uit het integratiebeleid van Doetinchem.

Integratie doe je samen
Integratie is een tweezijdig proces waar wij met zijn allen aan moeten werken. Niet alleen dient de nieuwkomer er alles aan te doen om zich de taal en bestaande gebruiken, normen en waarden eigen te maken en te respecteren, maar ook dienen de zittende burgers en instellingen zich open te stellen voor de nieuwkomer en diens gebruiken, normen en waarden te leren begrijpen en eigen vanzelfsprekendheden nog eens onder de loep te nemen.
Denken, maar vooral ook doen
Doetinchem neemt maatregelen, initieert samenwerking tussen burgers en lokale instellingen en faciliteert concrete activiteiten gericht op duurzame toename van integratie. Zo starten er bijeenkomsten voor allochtone vrouwen in de wijk gericht op vermindering van isolement, toename van zelfvertrouwen, taalniveau en zelfredzaamheid. Ook start er een project waardoor er jaarlijks 20 allochtonen gaan deelnemen in besturen en andere vormen van kader. Een brede gemeentelijke projectgroep integratie monitort, initieert en borgt voortgang van het integratieproces.

Integratiekalender
Aansluitend bij het inclusieve WMO-beleid kiest Doetinchem er niet voor aparte instanties te organiseren voor allochtonen. Wel wordt aandacht geschonken aan verschillende allochtone groepen en geborgd dat de vraag van deze groepen op door reguliere instellingen te leveren aanbod aansluit. Jaarlijks stelt Doetinchem een integratiekalender op met de planning voor dat jaar van de integratieactiviteiten en de specifieke groepen die dat jaar aandacht krijgen. Voor 2008 zijn dit de oudere allochtoon en mantelzorg.

Wet inburgering
Doetinchem zet de mogelijkheden ruimhartig in om zoveel mogelijk mensen te laten profiteren van de mogelijkheden die de wet biedt. Doelgroepen die verplicht zijn in te burgeren komen met voorrang aan de beurt, maar ook doelgroepen die geen plicht hebben tot inburgering, maar hier wel baat bij kunnen hebben krijgen, waar mogelijk, eveneens een inburgeringstraject aangeboden. Voor 2008 zijn dit 120 trajecten.

Generaal Pardon
Mensen die mogelijk in aanmerking komen voor het generaal pardon moeten hier op veilige wijze informatie over kunnen krijgen door middel van een gemeentelijk pardonloket. Doetinchem informeert mensen objectief, maar probeert hen wel te motiveren op eigen kracht mee te werken aan hun uitzetting als mensen niet in aanmerking komen voor de generaalpardon-status. De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT & V) is belast met de uitzetting. De noodopvang moet eind 2009 afgebouwd zijn, daarom wordt geen noodopvang verleend aan mensen die uitgezet moeten worden.

Vluchtelingenbeleid met buddys
Met de invoering van de generaal pardonregeling zullen er ingaande 2010 aanzienlijk minder tot heel weinig vluchtelingen in Doetinchem verblijven. Immers gepardonneerden (oude wetters) krijgen een verblijfsvergunning en vallen dan onder reguliere voorzieningen of worden uitgezet (rijkstaak). Ook voor nieuwe wetters is toelatings- en uitzettingsbeleid meer en meer sluitend (rijkstaak). Wij maken in 2008 een inschatting van het aantal vluchtelingen in Doetinchem. Wij willen, indien nodig, juridisch en maatschappelijk advies bieden, een buddy voor sociale begeleiding en, alleen onder strikte condities, een geleidelijk af te bouwen noodopvang.

Beleid (ex)Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMAs) Met behulp van een provinciale subsidie start Doetinchem een project van een jaar voor een groep van 60 in Doetinchem verblijvende AMAs. De doelstelling is dat zij dan, via professionele begeleiding, binnen een reguliere voorziening (verder) bouwen aan een structureel bestaan en structureel geïntegreerd raken in de Doetinchemse gemeenschap.

Wethouder Van Dijk:
In principe zou ik willen dat een integratiebeleid in Doetinchem niet nodig is. Dat alle reguliere voorzieningen, met wat maatwerk zouden volstaan. De realiteit leert mij echter dat er nog te veel allochtone medeburgers niet of onvoldoende participeren in maatschappelijke activeiten. Ook profiteren allochtonen werklozen aanzienlijk minder van de kansen die de huidige arbeidsmarkt biedt. Daarom heb ik dit integratiebeleid ontwikkeld. Beleid dat zichzelf op den duur overbodig maakt, omdat het gericht is op afbouw.

In december buigt de gemeenteraad zich over dit voorstel en de bijbehorende financiën. Het college wil bijna twee ton beschikbaar stellen voor de uitvoering van de nota. Daar komt nog vijf ton bij voor de kosten van de 120 inburgeringstrajecten.