Gemeente Doetinchem

College wil gemeente Doetinchem groener gezicht geven

De gemeente Doetinchem moet zichtbaar groener worden. Het college van b&w wil daarom vooral investeren in groenprojecten die snel te realiseren zijn en een hoge belevingswaarde voor de burger hebben. Op 13 december 2007 spreekt de gemeenteraad zich uit over het nieuwe groenbeleid.

Met het nieuwe groenbeleid gooit het college van b&w het roer volledig om. Het college wil geen nieuwe beleidsnota, maar daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken. Daarbij wil het college zich concentreren op projecten die op korte termijn leiden tot meer herkenbaar en beleefbaar groen voor de Doetinchemmers. Hierbij wordt gestreefd naar substantiële uitbreidingen van het groenareaal met brede gebruiksmogelijkheden voor mens, plant en dier.

Robuust groen
Het college van b&w wil investeren in robuust groen en heeft daarvoor zes kansrijke projecten geselecteerd: 3.000 bomen in stedelijk gebied, ecologische optimalisering Kapperskolk, natuurontwikkeling voormalig AZC-terrein, Richtersbos Zuid/Akkermansbeek, GlOS-gebied en natuurontwikkeling langs het spoor.

3.000 bomen in stedelijk gebied
In de bebouwde kommen van Doetinchem, Gaanderen en Wehl worden in totaal 3.000 nieuwe bomen aangeplant. Dit gebeurt in nauwe samenhang met de realisatie van het woningbouwprogramma.

Ecologische optimalisering Kapperskolk
De Kapperskolk in Wijnbergen maakt deel uit van de ecologische verbindingszone door de stad. Er ligt een plan klaar om de ecologische waarde van de Kapperskolk verder te versterken. De uitvoering van dit plan gaat gelijk op met de ontwikkeling van woongebied Wijnbergen Het Oosten.

Natuurontwikkeling voormalig AZC-terrein
Het plan om het voormalige AZC-terrein aan de Christoffelstraat te transformeren tot natuurgebied zit momenteel in uitvoering en is voor het einde van dit jaar afgerond.

Richtersbos Zuid/Akkermansbeek
Het natuurontwikkelingsproject Akkermansbeek/Richtersbos Zuid is een burgerinitiatief. Het bestaande plan zal worden herijkt en in 2008/2009 ten uitvoer worden gebracht.

GlOS-gebied
Bij de ontwikkeling van Wehl-Zuid moet veel groen in de plannen worden opgenomen. In het GIOS-gebied kan uitbreiding van het groenareaal plaatsvinden door 'Trees for Travel' in het kader van het klimaatbeleid. Trees for Travel biedt de mogelijkheid om voor een bescheiden bedrag de uitgestoten broeikasgassen te compenseren door de aanplant van nieuwe bomen. Verder wil het college gronden in het GlOS-gebied ter beschikking stellen van particulieren ten behoeve van particuliere natuurontwikkeling. Particulieren adopteren dan bij wijze van spreken gronden en krijgen een vrije 'groene' opgave mee. In het GIOS-gebied kan mogelijk gebruik worden gemaakt van gronden die in het kader van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (Wvg) zijn verworven, gronden van Staatsbosbeheer en ter beschikking staande aankoopbudgetten van de Dienst Landelijk Gebied. De benodigde middelen komen uit de opbrengsten van de wijk Vijverberg-Zuid (1 miljoen euro), ILG- en RAL-gelden.

Natuurontwikkeling langs het spoor
Op het grondgebied van de gemeente Doetinchem wil het college langs de spoorlijn Arnhem - Winterswijk natuurontwikkeling stimuleren. Met Prorail worden gesprekken gestart om gronden langs de spoorlijn te verwerven en met een minimale inspanning te 'vergroenen' en zo te benutten als ecologische verbinding tussen het Wehlse bos en Koekendaal. Aanleg van een fietspad langs de spoorlijn van Wehl tot Gaanderen behoort tot de te onderzoeken opties.

De keuze voor kansrijke projecten houdt ook dat groenprojecten die niet aan de robuustheidscriteria een lagere prioriteit krijgen in het groenbeleid of zelf worden stopgezet. Met uitzondering van de Kapperskolk wordt het project Groen van Zuid stopgezet. Voor dit project is te weinig geld en de gemeente heeft nauwelijks grondposities. Ook het project Ecolint Verheulsweide wordt gestopt. Het Ecolint ligt op een bedrijventerrein en draagt daarmee relatief weinig bij aan de belevingswaarde voor de burger. Park Overstegen functioneert goed en heeft geen extra investeringen nodig.

Financiering
Vanaf 2008 wordt groen structureel in de begroting opgenomen met een jaarlijks bedrag van 170.000 euro. Daarnaast introduceert het college een grijs voor groen-regeling: van alle uitgaven voor infrastructuur ('grijs') moet 10 procent van dat bedrag worden gereseveerd voor 'groen'.