Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 8 november 2007

Steeds meer jongeren doen beroep op jeugdzorg

Vanaf de invoering van de Wet op de jeugdzorg op 1 januari 2005 is er een jaarlijkse groei te zien van het aantal kinderen dat gebruik maakt van de jeugdzorg. Het aantal onderzoeken bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), het aantal maatregelen bij jeugdbescherming en jeugdreclassering, en het aantal aanmeldingen en indicaties bij de Bureaus Jeugdzorg laten een gemiddelde groei zien van meer dan 10% per jaar. Daarnaast neemt het aantal kinderen dat gebruik maakt van het jeugdzorgaanbod gemiddeld met 8% toe. Dit blijkt uit de cijfers over de jaren 2004 - 2007 die MOgroep Jeugdzorg heeft verzameld, welke als bijlage bij dit bericht zijn gevoegd.

In een reactie op deze cijfers zegt Mark Bent, bestuurslid MOgroep Jeugdzorg: 'Steeds meer ouders en kinderen weten de weg naar de jeugdzorg te vinden. In 2006 zijn de Bureaus Jeugdzorg meer dan 120.000 keer betrokken geweest bij kinderen met ernstige opvoed- en opgroeiproblemen. Naar verwachting zullen dat er in 2007 meer dan 135.000 zijn. Verder hebben in 2006 bijna 80.000 kinderen gebruik gemaakt van de provinciale Geïndiceerde Jeugdzorg, zo'n 2% van alle jongeren in Nederland.'

Toenemende vraag
Door de groei krijgen meer ouders en kinderen bij opvoeden en opgroeien de hulp die zij nodig hebben en waar zij recht op hebben. MOgroep Jeugdzorg vindt dit een goede ontwikkeling en verwacht dat de vraag naar jeugdzorg de komende jaren zal blijven groeien. Dit komt onder andere doordat het taboe om hulp te vragen bij opgroei- en opvoedproblemen steeds meer verdwijnt, er door alle media-aandacht meer bekend is over de hulp en het advies die de Bureaus Jeugdzorg kunnen bieden en er een toename te zien is van meervoudige problematiek bij gezinnen, de zogenaamde multi-problem gezinnen. MOgroep Jeugdzorg kan geen invloed uitoefenen op deze ontwikkelingen, maar wordt wel geconfronteerd met de consequenties ervan: een groeiende behoefte aan jeugdzorg.

Bij de presentatie van de begroting 2008 van het ministerie van Jeugd en Gezin op Prinsjesdag heeft MOgroep Jeugdzorg geconstateerd dat minister Rouvoet weliswaar extra middelen incidenteel voor de jeugdzorg beschikbaar stelt, maar dat deze middelen achterblijven bij het groeiend aantal kinderen dat gebruik maakt van de jeugdzorg. Mark Bent: 'De overheid heeft in de afgelopen periode de structurele groei voornamelijk met incidentele financiering opgevangen. Hierdoor worden instellingen en organisatie in de jeugdzorg voor een onmogelijk opgave geplaatst. Zolang er geen sprake is van een structurele financiering kunnen jeugdzorginstellingen geen meerjarige financiële verplichtingen aangaan in de vorm van investeringen in personeel en gebouwen. Op deze manier lopen we constant achter de feiten aan en kunnen de wachtlijsten niet blijvend worden weggewerkt. Hierdoor komt de veiligheid van kinderen in gevaar. Een zorgelijke situatie'.

Naast het omzetten van de beschikbare incidentele middelen voor 2008 in structurele middelen, zijn ook in 2008 extra middelen nodig om het groeiende aantal kinderen dat gebruik maakt van de jeugdzorg te kunnen helpen, aldus MOgroep Jeugdzorg. Het gaat in totaal om een bedrag van E 130 miljoen.

MOgroep Jeugdzorg is de brancheorganisatie voor vijftien Bureaus Jeugdzorg, drie Landelijke Werkende Instellingen, 52 zorgaanbieders en zeven Justitiële Jeugdinrichtingen. Zij komt op voor de belangen van de branche jeugdzorg door lobby en profilering. Daarnaast voert MOgroep Jeugdzorg onder andere CAO-onderhandelingen, stimuleert en ondersteunt het ondernemerschap in de jeugdzorg, ondersteunt de werkgeversfunctie van de leden en initieert projecten en onderzoeken.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------