Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 8 november 2007

Staatssecretaris bijt in eigen staart

Maatwerk rekening kinderopvang leidt tot hogere uurprijs; ouders die meer willen werken worden de dupe.

MOgroep Kinderopvang heeft met verbazing kennis genomen van de uitspraak van Sharon Dijksma over het in rekening brengen van verruimde openingstijden. Dijksma gaf vanochtend in Radio 1 aan dat zij vindt dat een verruiming van openingstijden in de kinderopvang alleen bij die ouders in rekening mag worden gebracht, die hier daadwerkelijk gebruik van maken. Zij gaat echter voorbij aan het feit dat dit betekent dat de uurprijs dan omhoog moet. Ouders die meer/langer willen werken zijn daar dan de dupe van.

'Het kabinet bijt op die manier in zijn eigen staart', zegt Lenny Versteeg, voorzitter van MOgroep Kinderopvang.

Dijksma kondigt aan om 'desnoods de Wet kinderopvang hierop te wijzigen'. De staatssecretaris gaat met deze uitspraken ook voorbij aan de systematiek van de uurprijsberekening in de Wet kinderopvang. Die gaat niet uit van daadwerkelijk afgenomen uren, maar van de openingstijden die met de ouder contractueel zijn vastgelegd. Het maximum uurbedrag dat bepalend is voor de kinderopvangtoeslag die de ouder krijgt (maximum uurtarief) is op deze berekeningssystematiek gebaseerd.

Versteeg: 'De branche Kinderopvang is zonder meer bereid om meer maatwerk te leveren. Met meer differentiatie in contracten met ouders kan goed ingespeeld worden op de individuele wensen. Deze systematiek leidt echter tot een hogere uurprijs, die consequenties moet hebben voor de maximumvergoeding van de overheid.'

De discussie die nu oplaait over de uurprijs is niet nieuw. Bij de invoering van de Wet kinderopvang ontstond de indruk dat de ouders voortaan per uur gingen betalen. De uurprijs die gehanteerd wordt (en waarop het maximum van de ouders is gebaseerd) is echter berekend door de totale kosten van een kindplaats op jaarbasis te delen op het aantal openingsuren. Deze uren worden in het contract met de ouder vastgelegd. Dit is te vergelijken met de wijze waarop gefactureerd wordt in bijvoorbeeld een hotel of ziekenhuis (per 24 uur), voor vakantieaccommodaties (midweek/weekend/week), muziek- en sportlessen (cursusduur) et cetera. Differentiatie in contracturen is mogelijk - bijvoorbeeld de keuze om per dag 9 uur of 11 uur kinderopvang af te nemen - maar leidt tot een hogere uurprijs. Het volledig afrekenen op basis van daadwerkelijk afgenomen uren zou de uurprijs zelfs met zo'n 25% verhogen. Een maatpak kost nu eenmaal meer dan een confectiepak.

Als de branche Kinderopvang dit maatwerk op dit moment zou invoeren zonder dat de maximum uurprijs in de Wet kinderopvang wordt aangepast, zijn de ouders de dupe. Het deel van de uurprijs dat boven dat maximum uitkomt, is namelijk geheel voor rekening van de ouders. Met name de ouders die meer willen werken en van ruime openingstijden gebruik willen maken, worden hiermee op extra kosten gejaagd.

Verruiming van openingstijden in de kinderdagverblijven is een logisch gevolg van de opvang van 7.30 tot 18.30 uur die voor de buitenschoolse opvang per 1 augustus jl. wettelijk geregeld is. Het zou tot logistieke problemen voor ouders leiden als de openingstijden van het kinderdagverblijf daar niet op aansluiten. Bovendien vragen veel ouders om deze verlengde openingstijden, MOgroep Kinderopvang vindt dat de invoering van verruimde openingstijden zorgvuldig moet gebeuren. Om een dergelijke wijziging in te voeren is een advies van de oudercommissie en van de ondernemingsraad vereist. Natuurlijk moeten ouders tijdig op de hoogte worden gebracht en als dit op veel bezwaren stuit kan een overgangstermijn worden overwogen.

Meer informatie: Kyra van der Meulen, 06 - 51 78 45 84, vandermeulen@mogroep.nl


---- --